автобуси София
автобуси София / Sofia Photo Agency, архив
Столичната община да отпусне заеми на "Столичен автотранспорт" и "Център за градска мобилност" за разплащане на просрочени задължения. Това предлагат председателите на постоянните комисии по финанси и бюджет към Столичния общински съвет /СОС/ Георги Георгиев от ГЕРБ-СДС и по транспорт и пътна безопасност Карлос Контрера от ВМРО.

Предложението за пакет от финансови мерки за оздравяването на транспортните дружества е общината да отпусне паричен заем в размер на 5 369 608 лв. на "Столичен автотранспорт" и на 4 877 000 лв. на ЦГМ.

Заемите са за срок от 60 месеца, с годишна лихва от 1,1 на сто и гратисен период от 1 година. Въпреки финансовите затруднения на дружествата изплащането на възнаграждения не е забавяно, а от март 2021 г. възнагражденията в "Столичен автотранспорт" и "Столичен електротранспорт" са увеличени с 10 процента.

Драстичното намаляване на броя на пътниците, спирането на продажбата на билети от водачите на превозните средства и намаляването на контрола заради въведените санитарни мерки доведоха до спад в приходите на двете дружества през 2020 г., посочват председателите на комисиите.

С повече от 50 процента е намалял пътникопотокът през 2020 г. спрямо предходната година, приходите от продажба на превозни документи също са спаднали, направени са и извънредни разходи във връзка с пандемията, отчитат вносителите на предложението. "Столичен автотранспорт" е натрупал задължения към доставчици на гориво, гуми, резервни части и "Топлофикация София".





 
БТА