До 15 февруари трябва да приключи проверката на всички болници в страната, в които има родилни отделения, съобщи NOVA. Инспекции се извършват след случая с разменените бебета в „Шейново”.

Междувременно днес стана ясно, че четирима служители на лечебното заведение ще бъдат наказани за грешката. Все още не е ясно кога момиченцата ще могат да се приберат при биологичните си родители.

15 дни бяха необходими на „Медицински надзор”, за да приключи проверката в „Шейново”. А констатацията е, че в болницата не е осъществен достатъчен контрол на различни нива. Отчетени са нарушения на поне 4 текста на медицинските стандарти. А сред наказаните ще бъдат - главната акушерка, старшата акушерка, началникът на отделението, както и директорът на болницата. Тепърва предстоят да станат ясни и размерите на глобите.

"Неосъществен достатъчен контрол на различни нива е основното нарушение, констатирано при проверката на Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ (ИАМН) във Втора специализирана акушеро-гинекологична болница за активно лечение - Шейново” ЕАД във връзка с разменените бебета в лечебното заведение". Това съобщи на брифинг изпълнителният директор на агенцията проф. д-р Росен Коларов. 

"Това е нещо, за което трябва да сигнализираме своевременно, защото контролните механизми и вътрешният контрол във всяко едно лечебно заведение са изключително важни", посочи Коларов.

Проверката на ИАМН е осъществена в периода 21 декември 2022 г. и 4 януари 2023 г. Изготвен е констативен протокол, в който са отразени пропуски и неточности, както и неспазване на някои изисквания в нормативната уредба, заради които ще бъдат образувани актове за административни нарушения.

Размяната на бебета: Нови разкрития около скандалния случай

След случая с разменените бебета от болница ,,Шейново" обявиха, че обмислят нови механизми за контрол. Проучва се дали ще може да бъде въведена нова система, която автоматично генерира специални гривни с баркодове. По този начин ще се изключи възможността от субективна грешка.

Шефът на „Шейново“ за разменените бебета: Няма умисъл, има низ от нелепи случайности

За случая стана ясно в края на декември. От прокуратурата също водят разследване, което трябва да даде отговор как е станала размяната.
NOVA, Рени Никифорова/БТА