Софийският районен съд остави за постоянно в ареста мъжа, обвинен за закана за убийство на съпругата му, след като я залял с бензин. Определението на съда не е окончателно и може да бъде обжалвано пред горната инстанция.

Припомняме, че по-рано днес Софийската районна прокуратура обвини 58-годишният мъж.

Инцидентът е станал на 3 декември около 20 часа в блок в ж.к. „Свобода“ в столицата. Обвиняемият полял съпругата си с бензин и й казал „Ще те запаля“. Жената подала сигнал в полицията в страх за живота си.

Задържаха 80-годишен мъж за насилие към 76-годишната му съпруга

По случая е започнато разследване за престъпление, за което се предвижда затвор до 6 години. Деянието е извършено в условията на домашно насилие. Заплахата е предшествана от упражняване на вербално, психическо и физическо насилие спрямо жената.

Той е роден 1965 г., пенсионер е по болест, работи като охранител и е в метадонова програма. В обясненията си, които е дал пред разследващите, той отрича обвиненията на съпругата му, стана ясно на заседанието. И обясни, че се грижи за непълнолетното си дете, което е от друга жена.

Пред съда, обвиняемият каза за съпругата си, че тя няма доходи, не работи и е алкохолно зависима. Той помоли да не остава в ареста.

Служебният му защитник Цеца Величкова помоли съда за по-лека мярка за неотклонение, като отбеляза, че в събраните данни по делото досега няма информация за разлят бензин. Също така добави, че няма опасност той да се укрие или да извърши престъпление.

Съдът прие довода на прокуратурата, че изолирането му от семейната среда би предотвратило последващи актове на насилие спрямо съпругата му. Като отбеляза, че не е налице опасност от укриване, но има опасност обвиняемият да извърши престъпление. Също така определи да се сезират социалните органи за полагане на грижи за непълнолетния син на обвиняемия, докато е в ареста.

Обвиняемият е осъждан два пъти, като последната присъда е три месеца условно за шофиране под въздействието на наркотици. Престъплението, за което сега е обвинен, е извършено в изпитателния срок на присъдата. Също така има и образувано досъдебно производство по сигнал срещу него, отново от съпругата му, за нанесена лека телесна повреда. 
Константин Костов, БТА