/ iStock/Getty Images
Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу шестима полицейски служители, обвинени за участие в организирана престъпна група за искане и получаване на подкупи.

Събраните по досъдебното производство доказателства сочат, че групата е действала от началото на 2017 г. до 23.01.2019 г. на територията на София. Тя е била ръководена от инспектор в Четвърто РУ на СДВР, в нея участвали четирима служители от същото Районно управление и служител от Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“.

Шестимата обвинени са предадени на съд за това, че искали и получили неследващи им се облаги – пари, от управители на търговски обекти в столицата, за да не бъдат извършвани проверки в обектите им. Търговците плащали ежемесечна такса „спокойствие“. Полицейските служители предупреждавали работниците в търговските обекти и за предстоящи проверки по линия на търговията с фалшиви стоки и укриване на данъци.

Ръководителят и членовете на престъпното сдружение са предадени на съд за участие в престъпна група, както и за искане и получаване на подкуп от длъжностно лице.

Максималното наказание, което могат да получат, ако бъдат признати за виновни, е „лишаване от свобода“ от 5 до 15 години.
Специализираният наказателен съд насрочи разпоредително заседание по делото.