/ БГНЕС
Поне до есента ще продължи ремонтът на Западния парк в София, обявиха от Столичната община днес. Макар първоначалният срок за завършване на дейностите да беше този месец, към момента са изпълнени едва 20 процента от предвидените дейности. Причината, според заместник-кмета по екология Йоанна Христова, са метеорологичните условия, а Борислав Димитров от надзорната фирма, признала допълните дни работа, уточни, че изборът на начало на ремонтните дейности не е бил удачен.
 
Обновеният Западен парк в София трябваше да бъде готов този месец. Днес обаче стана ясно, че желаещите да се разходят из него без да прескачат изкопи и камари пръст ще трябва да изчакат най-малко до есента, когато е новият отново краен срок за завършване на обекта.

Западен парк
БГНЕС

А защо се налага забавянето от поне 5 месеца обясни Йоанна Христова, заместник кмет на Столичната община:
 
„Има един специален член в договора, той е бил на вниманието на всички оференти. Той казва, че при неблагоприятни метеорологични условия срокът на договора се удължава с времето, съгласно справките на НИМХ. Имахме различни дни, всички те признати от надзора, на база на справките на НИМХ, част от тях са дни с валежи, част от тях са дни със сняг, част от тях са били дни с много ниски температури и дни, които са необходими за изсъхване на почвите. Така че в момента, на база на признатите дни от надзора, срокът на договора е до 18 октомври“, каза Христова.
 
А Борислав Димитров от надзора на обекта даде и още едно обяснение на удължаването:
 
„Срокът не е трябвало да започне тогава, това е най-простото нещо. Зимата не може да се работи. Юни месец миналата година започна ремонтът. Не може да се работи строителство през зимата. Има технологии, строителни процеси. Под 5 градуса не е редно да се изпълняват строителни процеси, това всички го знаят“, посочи той.
 
Началото на строителните работи пък се определя от възложителя, който в случая е Столичната община. А иначе, ако не вали много, би трябвал през есента в Западния парк да има изградени няколко нови кътове за отдих, да има подменено осветление, настилки, както и видеонаблюдение. Засега обаче готови са единствено подземните комуникации или е свършена 20 процента от предвидената работа.