/ БТА
При инцидента загина 64-годишен френски гражданин, а двама други бяха ранени
Софийската градска прокуратура разследва престъпление по служба за нарушаване на служебни задължения от служители на МВР в нощта на катастрофата, която причини смъртта на френски гражданин, а двама други бяха ранени на Околоръстното шосе в София.

Димитър Любенов, обвинен за катастрофата от 25.09.2022 г. на Околовръстен път, се е ползвал с полицейска закрила в нощта на катастрофата, призна самият той пред съда.

След възложена от СГП проверка, прокурор в СГП разследване за това, че служител на МВР не е изпълнил служебните си задължения с цел  облага и от това са настъпили значителни вредни последици.

Любенов дал преди катастрофата на Околовръстното пари на полицаи да го ескортират

Разследването беше възложено на екип от следователи.

При разследването по делото за пътнотранспортното произшествие наблюдаващият прокурор възложи на органите на Вътрешна сигурност на МВР множество конкретно посочени действия, свързани с установяване дали е имало патрулни автомобили по пътя на автомобила, управляван от обвиняемия, дали същият е бил спиран за проверка и дали такава е била извършена, съответно от кои служители и какво е установила проверката, бил ли е в непосредствена близост до автомобила на обвиняемия патрулен автомобил, който е/не е предприел съответни действия, преди настъпването на ПТП и др.

В изпълнение на постановлението от служители на Вътрешна сигурност на МВР са предприети съответните действия и резултатите от тях са докладвани в СГП.

С постановление наблюдаващият прокурор по делото за катастрофата отдели относимите от това наказателно производство материали, които бяха приобщени към образуваното досъдебно производство за престъпление по служба.

Незабавно по неотложност следователи са се заели със събирането на доказателства.