„Съжалявам за случилото се. Това ми е за първи път“, каза Димитър Любенов пред медиите в отговор на въпрос защо се е качил да шофира автомобил след употреба на алкохол и наркотици.

Малко след това Софийски градски съд го остави в ареста за постоянно. Първоначално Любенов бе задържан за 72 часа. 

Георги Димитров

Димитър Любенов е обвиняем за катастрофата от неделя сутринта, случила се на Околовръстното шосе на София, при която загина френски гражданин, а двама други бяха ранени. Прокурорът по делото заяви, че той се е движил със 195 км/ч., когато е станал инцидентът.

Георги Димитров

Според разследващите Любенов се е движил с много висока скорост. Кръвната проба, дадена от него във Военномедицинската академия, е показала наличие на 1.73 промила алкохол в кръвта и на кокаин.

Георги Димитров

Съдът сподели доводите на прокурора, че по делото, са събрани множество доказателства, които водят до извод за обосновано предположение, че именно обвиняемият е извършил престъплението, за което е привлечен в това качество. Съдът прие, че е налице и реална опасност от извършване на друго престъпление, с което се изпълват предпоставките за задържане.

Този извод се мотивира с множеството предходни нарушения на режима относно скоростта, наличието на алкохол и кокаин в кръвта на водача, както и с установената към момента скорост от 195 км/ч, с която е управляван автомобилът, надвишаваща многократно ограничението от 80 км/ч.

Георги Димитров


Мярката за неотклонение на обвиняемия не е окончателна и може да бъде обжалвана пред Софийски апелативен съд.

Разследването по случая продължава.

БТА