Прокуратурата повдигна обвинение на шофьора, който причини тежката катастрофа край мола на столичното "Околовръстно шосе". Първоначалната експертиза показва липсата на какъвто и да било спирачен път по платното.

Автомобилите са се движили в посока от "Студентски град" към квартал "Младост". Шофьорът предизвикал катастрофата е 39-годишен български гражданин. Той е управлявал "Порше Панамера" с висока скорост, която обаче в момента не може да бъде посочена с точност. Това ще се изясни от автотехническата експертиза, обяви говорителят на Софийска градска прокуратура Десислава Петрова.

Шофьорът, причинил катастрофата на Околовръстното, е с 35 фиша
 

Ринг мол катастрофа
БТА

"Шофьорът удря автомобила пред него, който идва от локалното платно. От удара "Форд"-а се обръща по таван и загива 64-годишен френски гражданин. Ранена е 62-годишната му спътничка, която също е с френско гражданство. Тя е в "Окръжна болница", където лекарите се борят за живота й. Шофьорът на ударената кола е българин, който също е пострадал", допълни Петрова.

Водачът на "Поршето" е дал кръвна проба във ВМА, която още не е готова. Първоначално той е отказал на място да бъде тестван за алкохол и наркотици.

"Налице са достатъчно доказателства, поради което е повдигнато обвинение на извършителя заради ПТП-то и шофиране при несъобразяване на пътните условия и ненамаляване на скоростта при възникнала опасност на пътя. В резултат на това причиняването на средна повреда на водача на пострадалия автомобил, средна телесна повреда на френската гражданка и настъпилата смърт на единия от пътуващите в лекия автомобил", съобщи дежурния прокурор Сабина Христова.
 

Ринг мол катастрофа
БТА


Тежка катастрофа на Околовръстното в София, има загинал

Обвиненият шофьор е задържан с прокурорска заповед за 72-часа.

Комисар Радослав Начев, заместник-началник на пътна полиция към СДВР, обясни, че водачът, причинил произшествието от 2002 го до 2009 г. има пет нарушения на Закона за движение по пътищата, от 2011 г. досега спрямо него са издадени 23 електронни фиша за превишение на скоростните режими. Миналата година на 5 април автопатрул спира водача за неизползване на колан, като му е съставен акт, от юни т.г. до момента той има издадени пет фиша. Незаплатените глоби за нарушение на закона на мъжа са на стойност 1950 лв.