Пиян и дрогиран е бил шофьорът, предизвикал неделната катастрофа на столичното Околовръстно шосе. Това обяви Сийка Милева, говорител на главния прокурор.

Направената кръвна проба във ВМА показва, че 39-годишният Димитър Любенов е има в кръвта кокаин и 1,73 промила алкохол. На място шофьорът е отказал да бъде тестван с дрегер, затова са му взети кръвни проби. По принцип кокаинът, който е и най-скъпата дрога, се разгражда от организма за няколко часа. Това означава, че 39-годишният Димитър Любенов е приел наркотика малко преди катастрофата.

Все още се чакат резултатите от експертизата, която трябва да покаже с каква скорост се е движел Любенов, когато спортната му кола връхлита друг автомобил с трима души в нея. На място загина 64-годишен французин, а неговата спътничка беше тежко ранена.

Свидетели на катастрофата на Околовръстното: Шофьорът очевидно беше неадекватен

През годините Любенов често е бил засичан да нарушава правилата на пътя. По данни на полицията има неизплатени глоби за превишена скорост на стойност над 1900 лева.

Мъжът е обвинен и към момента остава в ареста за 72 часа. Вероятно след излизането на новите обстоятелства обвинението срещу Любенов ще бъде преквалифицирано към по-тежко. Според обвинението шофьорите, които сядат зад волана пияни и дрогирани не извършват престъпленията си по непредпазливост, а умишлено.

Сийка Милева припомни, че прокуратурата отдавна настоява за по-сурови наказания за пияни и дрогирани водачи, както и отнемане на книжките на въпросните шофьори. "За съжаление сме водещи в класацията по пътен травматизъм", уточни тя.

Към момента няма данни за полицейски чадър над Димитър Любенов.
NOVA