Окончателното решение на съда е Димитър Любенов да остане в ареста
Димитър Любенов, обвинен за катастрофата на 25 септември на околовръстното шосе на София, остава в ареста окончателно, реши апелативният съд.

Магистратите се мотивираха, че има достатъчно доказателства в подкрепа на тезата на прокуратурата, както и опасност Любенов да извърши ново престъпление.

При инцидента загина един човек, а двама бяха ранени.

Преди дни Софийската градска прокуратура промени обвинението на Димитър Любенов в умишлено престъпление. Досега то беше, че по непредпазливост е причинил смъртта 64-годишен френски гражданин и телесни повреди на двама други.

От взетата кръвна проба на обвиняемия, се установи, че Любенов има наличие на 1,73 промила алкохол в кръвта, като е установено и наличие на кокаин.

Автотехническата експертиза установи, че е управлявал автомобила си със скорост 195 км в час при ограничение на отсечката от 80 км.

Катастрофата на Околовръстното: Обвинение в умишлено убийство за Димитър Любенов

Прокуратурата припомни, че вече е бил глобяван от Пътна полиция преди време. Съдът цитира данни, според които Любенов е санкциониран 23 пъти, 15 от които за последните две години, като дори някои нарушения са в съседни дни.

Защитата каза, че Любенов е готов да съдейства за разкриването на всички детайли. И затова вече е дал показания. В тях той обяснил, че малко преди катастрофата е спрян от полицаи, на които дал 200 лева, за да го ескортират. Адвокатът му Ива Борисова заяви, че прокуратурата не е направила нищо, за да изясни дали в случая няма участие на длъжностни лица и спомогнали ли са те за катастрофата. Докато не бъде изкоренена корупцията от тази държава, тя ще бъде "счупена", каза Борисова и посочи, че мъжът е направил всичко възможно да не шофира, но е бил принуден.

Прокуратурата посочи, че това са твърдения на обвиняемия и се прави още проверка. Доказателства засега няма.

От своя страна министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев посочи, че има отстранени полицаи, които са „имали участие, каквото не би трябвало да имат“.

Синовете на загиналия французин на Околовръстното: За нас това е убийство

"Отстранени са полицаите, които не бих казал, че са го ескортирали, но имат участие там каквото не трябва да имат. В края на деня ще има подробности за този и друг случай, за които са взети мерки", заяви днес пред журналисти служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев.

Съдът цитира експертиза, че Любенов е можел да спре в отбивка на пътя, а непосредствено преди удара той не е използвал спирачките на колата. 

В съдебната зала през сълзи Любенов изказа съболезнования на загиналите и изрази съжаление, че не може да върне времето назад. Виновен съм, направих грешка. За мен първият път се оказа фатален, каза още Димитър Любенов.
БГНЕС, БТА