/ БГНЕС
Неизпълнението на договорената бонусна система за работещите в общинските транспортни дружества изкара над 300 служители в софийския градски транспорт на масов протест пред сградата на Столична община.

Над 300 служители в градския транспорт на София и синдикати се събраха на протест пред сградата на Столичната община.

Ако искането на синдикатите за въвеждане на бонусната система за работещите в градския транспорт на София не бъде изпълнено, в петък ще има едночасова стачка и транспортът ще спре.

Исканията им са Изпълнение на подписаното споразумение със Столичната община и въвеждане на договорената бонусна система за увеличение на заплатите в рамките на тази година; Увеличение на основните заплати с минимум 15% от 2025 г. в синхрон с очакваното повишение на МРЗ; Незабавно изплащане на дължимите средства от държавата към общината.

БГНЕС

Столична община преди протеста на градския транспорт: Работим по въвеждане на бонусна система

Инж. Илиян Павлов говори с работещите в системата на градския транспорт и обеща, че бонусната система ще бъде въведена в рамките на тази година. „Нямаме спор с работещите, че бонусната система ще бъде въведена. Тя е изработена заедно със синдикатите, но предстои нейното обсъждане и калибриране спрямо обективните нужди и показатели. Категорично ще спазим ангажимента си и въвеждането ѝ може да се случи с актуализацията на бюджета, предвидена за ноември.“ заяви зам.-кметът по транспорт на София.

На протеста на служителите той отново призова държавата да спази ангажимента си, тъй като тя дължи на Столичната община около 40 млн. лв. за текущата година. По думите му, държавата е задължила общините да продават безплатни карти за определени категории пътници и е обещала да покрие разликата.

„Уверявам ви, че от Столична община правим всичко възможно, за да модернизираме системата на градския транспорт, както и да подобрим условията за труд на работещите. Време е и Министерството на финансите да поеме своята отговорност. Очакваме в скоро време отговор от ресорните министерства и решаване на проблема.“ заяви инж. Павлов.

Междувременно кметът на София Васил Терзиев излезе с публикация във Фейсбук. 

"Под прозорците на Столична община са събрани хората, за които години наред е направено близко до нищо – работещите в градския транспорт", написа той.

"През последната година този екип на Столичната община направи повече от всякога и неотклонно спазваме обещанията си по подписаното споразумение в началото на годината", пише още столичният кмет.

Терзиев допълва, че сегашният екип на Столична община е увеличил заплатите с 15%. Вече е разработена нова бонусна система, отбелязва той.

По думите му тя е ключова част от споразумението със синдикатите. "Тази система ще бъде въведена до края на годината, както сме обещали", написа още кметът. "Нашата цел не е предизборно свързана с датата 1 октомври, а реално да стимулираме служителите и да създадем устойчива система, отчитаща приноса на всеки",заявява той. 

"Осигурихме 21 млн. лв. на транспортните дружества за покриване на задълженията им, натрупани при предишното управление", написа още той. Терзиев посочва, че спешно, преди седмица, са предложили на Столичния общински съвет нов заем, за да подкрепят дружествата и допълва, че докато общинската администрация търси бързи решения, очакват и 50 млн. лв., дължими от държавата, които веднага ще прехвърлят към транспортните дружества.



Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня