/ iStock/Getty Images
Предстои идната седмица Столичният общински съвет (СОС) да разгледа доклад, който да даде възможност в пет големи общински болници да бъдат назначени щатни психолози. Това обявиха пред журналисти председателят на СОС Георги Георгиев и Антон Койчев, председател на здравната комисия към съвета.

"Психолозите ще оказват съдействие и подкрепа на пациенти с онкологични заболявания и техните близки. Шокът за близките е голям, затова възможността специалисти да помогнат с грижа и да обърнат специално внимание е много важна", каза Георгиев. По думите му става въпрос за световна практика, препоръчана на Столичната община от пациентските организации. "Работата на психолозите започва на 1 ноември, услугата е напълно безплатна", съобщиха още от общината.

Психолози ще бъдат назначени в Първа, Втора, Трета и Пета градска болница, както и в комплексния онкологичен център – най-големият в България. 

Антон Койчев иформира, че на следващата сесия на съвета предстои да бъде приет и още един доклад- Програмата на общината за безплатни профилактични очни прегледи на деца в училища и детски градини. Логистично всичко е готово, екипите от специалисти са в готовност и веднага, след като бъде приет докладът прегледите в училищата и детските градини започват. Това ще се случи около средата на октомври, поясни Койчев. Той допълни, че става въпрос за добре позната, дългогодишна инициатива на общината, която дава своите резултати, защото в ранна фаза се откриват различни заболявания на зрението при децата.
БТА