/ БГНЕС
От началото на седмицата до днес са извършени над 180 проверки на обекти, потенциални замърсители на атмосферния въздух, съобщиха от Столичния инспекторат.

Целта е да се ограничат източниците на замърсяване на въздуха.

Направени са 43 проверки в автосервизи, пунктове за смяна на масла, цехове за мебели и други, както и в частни имоти за начина на отопление и недопускане на нерегламентирано изгаряне на отпадъци. Единични са случаите, при които са констатирани нарушения и е наложена санкция. Също така е извършен и последващ контрол на пет обекта с установени предишни нарушения, като отопление с отработени масла или остатъчни материали от мебелните плоскости. Констатирано е, че след наложените санкции за отопление обектите са преминали на дърва или пелети.

Проверени са и 144 строителни обекта за замърсяване от строителство на публично-общински площи. За установени нередности са съставени 18 акта, от които осем са на технически ръководители на обекти и 10 на юридически лица. На още 16 строителни фирми са изпратени покани за съставяне на актове.
Проверките са извършвани в районите "Студентски", "Витоша", "Слатина", "Красна поляна", "Триадица", "Лозенец", "Овча купел".

Днес в район "Кремиковци" при установено замърсяване на пътното платно на бул. "Ботевградско шосе" при ул. "46" на кв. "Враждебна" от камиони с непочистена ходова част са наложени санкции на водачи. Проверките са извършени съвместно с екип на 5-то районно управление на СДВР. От страна на нарушителите са предприети мерки за почистване и измиване на замърсените участъци, предизвикани от калните гуми.
БТА