протест
протест / БГНЕС
Родители и учители в подкрепа на уволнена директорка на столична детска градина
95810
Родители и учители в подкрепа на уволнена директорка на столична детска градина
  • Родители и учители в подкрепа на уволнена директорка на столична детска градина
Учители и родители на деца от 164-та детска градина „Зорница“ в Горна Баня излязоха на протест пред Столичната община в защита на уволнената директорка Мариана Иванова.

Протестиращите бяха поканени на среща от зам.-кмета Тодор Чобанов, който обясни, че извършените проверки доказват редица нарушения, които са основание за нейното уволнение. Бившият директор отрече обвиненията и заяви, че ще заведе дело за клевета и че ще оспори уволнението си в съда.

протест
БГНЕС

Според Росен Игнатов, баща на дете от детската градина, Мариана Иванова е добър педагог и мениджър и не трябва да бъде отстранена:

"Детската градина върви много добре. Персоналът, който е подбрала също така е на добро ниво. Детската градина се поддържа. Правят се непрекъснато нововъдения, работи се по нови методи. Не смятам, че е редно един добър директор да бъде отстранен", обясни той.

Откриха нарушения при приема на деца в столична градина

Зам.-кметът на Столичната община Тодор Чобанов не отрече педагогическите качества на Мариана Иванова и поясни, че уволнението й е заради сериозни административни нарушения.

"Ние сме събрали данни за 24 случая на нерегламентиран прием в детската градина. Има деца, които са приети в детската градина, месец преди да са класирани от системата. Бившият директор има своята версия", допълни Чобанов.

Нейното обяснение, е че нерегламентираният прием е в резултат на изпратени до нея SMS-и от висши служители с имената и ЕГН-тата на деца, които трябва да бъдат приети. Според нея обаче, това не е изключение.

"Ако това е само в нашата детска градина - ок, но това е в цяла София. Искам да бъдат проверени абсолютно всички градини. Моята вина е тази, че не съм сигнализирала по-рано за есемесите", поясни Иванова.

Дали е имало натиск ще установява криминалистът Ботьо Ботев, стана ясно от думите на кмета на София Йорданка Фандъкова пред БТВ.