Поругаха паметника на Кирил и Методий пред Националната библиотека
Поругаха паметника на Кирил и Методий пред Националната библиотека / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Паметникът на Св. Св. Кирил и Методий пред Националната Библиотека беше поруган. На него с черен спрей е задраскана буквата "и" между "Кирил и Методий", а отдолу е написано "и брат му", пише offnews.bg.

По този начин се получава името на известна сред тийнейджърите страница във фейсбук - "Kiril Metodii i brat mu", която се подиграва със създателите на славянската писменост.

Граждански комитет „За София" остро осъжда поредното оскверняване на паметника на Св.Св. Кирил и Методий в София. Това се посочва в декларация на комитета.

„Ние осъждаме всяко посегателството върху какъвто и да било паметник или паметен знак. За съжаление в повечето случаи на подобни посегателства извършителите трудно биват установени, като наказанията в повечето случаи са леки. Според нас е необходима промяна на чл. 200 от Закона за културното наследство (който унищожи или повреди културна ценност, освен ако деянието не съставлява престъпление, се наказва с глоба в размер от 2000 до 6000 лева), като смятаме, че посегателството върху културно-историческото наследство следва да се третира като престъпление срещу държавата. За съжаление проблемът не е само в законодателството, а е много по-дълбок", е записано в декларацията, цитирана от агенция Фокус.

„Смятаме, че проблемът и причините за поругаването на паметни знаци не само на територията на столицата, но и в цялата страна, се дължат на пропуски в образователната система и недостатъчно учебни часове и възпитание на учениците в патриотизъм и история на България. Според нас е необходима цялостна реформа на образователните програми и практики най-вече в началния етап на образование с цел по-доброто опознаване на историята на нашата родина", посочват от комитета.

Според Граждански комитет „За София" не е достатъчно само да се заличават следите от вандалски прояви върху монументи и да се издирват извършителите.

Посегателството върху паметника на Св.Св. Кирил и Методий и върху други паметници, станали също обект на поругаване, не е акт, който се заключва само с изрисуването на монумента, но и показва пълна липса на патриотизъм, пише още в декларацията на Граждански комитет „За София".