Делото за катастрофата в Своге, при която загинаха 20 души, отново не тръгна. И днес Софийският окръжен съд не успя да даде ход на процеса. Причината е болен съдебен заседател. Обвинителният акт бе връщан три пъти на прокуратурата заради откривани допуснати нарушения.

Подсъдими са шофьорът на автобуса, който се обърна - Григор Григоров, и още петима - Бисер Иванов, Светослав Трифонов, Иван Иванов, Стела Попниколова и Михаела Томова.

25 август 2018: Автобус се преобърна край Своге, десетки загинаха

Обвиненията са за причиняване на смърт по непредпазливост на повече от едно лице и на телесни повреди на други при катастрофата. Григор Григоров е обвинен за това, че при управление на превозно средство е причинил смъртта на 20 души и телесни повреди на други десетима вследствие на катастрофа.

катастрофа своге
БГНЕС

Инцидентът стана на 25 август 2018 година.

Прокуратурата твърди, че катастрофата е станала при мокра настилка, след като автобусът е навлязъл в насрещното движение. Така се е ударил в две коли. После се е блъснал в мантинелата, преминал през нея и навлязъл в страничния скат. Там се преобърнал и спрял в дерето.

Превозното средство се е движило с 53,5 км/час. Така, според обвинението, с тази скорост шофьорът не е имал възможност да завие, без да навлезе в насрещното платно. Това е било възможно само ако е спазил максимално допустимата скорост от 40 км/час.

автобус катастрофа Своге
БГНЕС

Следващото заседание по делото е през месец май.
Димитър Абрашев/БТА