13 жертви след инцидент с автобус в Искърското дефиле
98605
13 жертви след инцидент с автобус в Искърското дефиле
  • 13 жертви след инцидент с автобус в Искърското дефиле
16 души загинаха след като автобус с пътници, които били на екскурзия до манастира "Седемте престола", се преобърна в Искърското дефиле.

Произшествието стана на входа на Своге, в посока от София. Сигнал за тежкия инцидент е получен към 17.10 ч.

27 август: Ден на национален траур в памет на жертвите от тежката катастрофа край Своге
 

Според първоначалните информации автобусът се е движил с висока скорост, несъобразена с пътните условия към момента. По същото време в района е валял силен дъжд, беше потвърдено по-рано.
 

screenshoоt/vbox7


13 души са загинали на място, а трима на път към болниците. Това потвърди на брифинг министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.

МВР отвори „горещ“ телефон за близки на пострадалите край Своге

От различни населени места към мястото бяха изпратени 21 линейки.

Десетки са ранените в различна степен. Пострадалите пътници се транспортират към Военномедицинска академия (ВМА), Пирогов и болница "Св. Анна" в София. За линейките бяха осигурени бързи коридори.

БГНЕС


Според полицията автобусът е излязъл извън пътното платно, преобърнал се е и е паднал на площадка под нивото на пътя. По първоначална информация превозното средство е помело три автомобила по пътя си.

Фирмата превозвач има общо шест автобуса. Катастрофиралият е "Ман", регистриран през 2001 г., съобщиха от Министерството на транспорта. "Мобилус 5" има лиценз до 2027 г., финансово стабилна е, миналата година в нея е имало комплексна проверка, не са констатирани нарушения.

Пътни инциденти с автобуси през последните години

Заради инцидента движението в района беше спряно. Патрули на Пътна полиция спираха шофьорите от към Нови Искър и Ребърково. Образуваха се километричниколони. Властите не се ангажираха със срок кога движението ще бъде възстановено.
 

screenshoоt/vbox7