/ Sofia Photo Agency, архив
Понеделник е обявен за ден на национален траур в памет на жертвите при пътното произшествие
С решение на Министерски съвет понеделник ще бъде обявен за ден на национален траур в памет на жертвите от тежката катастрофа край Своге. Това съобщи премиерът Бойко Борисов в профила си във Facebook.
 
ТЕЖЪК ИНЦИДЕНТ В ИСКЪРСКОТО ДЕФИЛЕ: Автобус се преобърна, десетки загинаха

„Правителството изказва своите съболезнования на близките на загиналите. В тяхна памет националните флагове на всички държавни институции ще бъдат свалени наполовина“, пише още министър-председателят.

Президентът Румен Радев изрази най-искрените си съболезнования към семействата и близките на загиналите при тежката катастрофа край град Своге, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Във връзка с трагичния инцидент президентът отменя участието си в тържествената заря-проверка тази вечер в Габрово по случай отбелязването на 141 години от Шипченската епопея.
 

БГНЕС


И председателят на Народното събрание Цвета Караянчева изразява най-дълбоки съболезнования към семействата и близките на загиналите при тежката катастрофа с автобус в близост до Своге, съобщиха от пресцентъра на Народното събрание.
 
“Покрусена съм от новината за ужасяващия пътен инцидент, при който загинаха български граждани”, заявява Караянчева. Тя изразява своето съчувствие и искрената си съпричастност. Председателят на парламента пожелава бързо възстановяване на ранените граждани.

Съболезнования изрази и лидерът на БСП Корнелия Нинова. "Изразявам най-искрени съболезнования на семействата и близките на загиналите в катастрофата край Своге. Пожелавам на пострадалите пълно възстановяване. Благодарим на лекарите, които спасяват човешки живот и им желаем сили", написа във Facebook лидерът на социалистите.

Пътни инциденти с автобуси през последните години

16 души загинаха след като автобус с пътници, които били на екскурзия до манастира "Седемте престола", се преобърна в Искърското дефиле. В автобуса са пътували 33 души и шофьорът, десетки бяха ранените в различна степен. Произшествието стана в района между Лесков дол и Своге, около 17.00 ч. 13 души са загинали на място, а трима на път към болниците, потвърди министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.
 
Според първоначалните информации автобусът се е движил с висока скорост, несъобразена с пътните условия към момента. По същото време в района е валял силен дъжд, беше потвърдено по-рано.