Не е сменена мантинелата в участъка на катастрофата в Своге
99957
Не е сменена мантинелата в участъка на катастрофата в Своге
  • Не е сменена мантинелата в участъка на катастрофата в Своге
Не е сменена мантинелата на мястото на тежката катастрофа край Своге, при която 20 души загубиха живота си. Това потвърди за Дарик Диана Русинова от Института за пътна безопасност, след като от Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) съобщиха, че са монтирали ограничителна система непосредствено преди мястото на пътния инцидент.
 
От 12.00 ч. днес председателят на Пътната агенция инж. Светослав Глосов и инж. Дончо Атанасов - член на Управителния съвет, ще проверят работата на фирмата, поставяща нови мантинели на пътя, минаващ през Своге.
 
Има ли монтирана нова мантинела в критичния участък край Своге?

След срещи на жители на града и представители на институциите при омбудсмана Мая Манолова, АПИ пое ангажимент да смени мантинелата, като подчерта, че това не е нейна отговорност.
 
Агенцията се позовава на Правилника за прилагане на Закона за пътищата, според който в населените места до 100 000 души, каквато е и община Своге, Агенция „Пътна инфраструктура“ отговаря само за поддържането на платното за движение от бордюр до бордюр. Отговорност на конкретната община са тротоарите, мантинелите, подземните съоръжения, велосипедните алеи, паркингите, пешеходните подлези, осветлението и крайпътното озеленяване.
 
Институт за пътна безопасност алармира за несменени мантинели по пътя край Своге

Според зам.-кмета на Своге Валентин Михайлов обаче участъкът на катастрофата не попада в урабнизираната територия на Своге.
 
Този спор се води вече близо четири месеца, а участъкът остава необезопасен. Абсурдно е толкова време да не може да се установи кой е стопанин на мантинелата и носи отговорност за нея, заяви Диана Русинова.

МВР: Повече катастрофи след, отколкото преди ремонта на пътя през Своге

Сега в писмо, адресирано до главния прокурор Сотир Цацаров, от Института за пътна безопасност призовават за незабавни мерки.

"Минаха повече от три месеца от трагедията с двадесет загинали край Своге, но все още не може да се установи кой трябва да възстанови еластичната ограда. Институтът за пътна безопасност, областният управител на София област, медиите, гражданите и други институции многократно отправяха покана към Агенция "Пътна инфраструктура" и община Своге да обезопасят участъка, но към момента всички се оправдават с това, че има досъдебно производство и е възможно да се извършват следствени действия на мястото. Експертите на Института смятат, че е налице обективна възможност да настъпи тежко ПТП в същия участък. Категорично считаме, че към настоящия момент няма причини еластичната ограда да не бъде възстановена, още повече, че спорният участък беше преасфалтиран", се казва в отвореното писмо до Цацаров.

25 август: Автобус се преобърна край Своге, катастрофата взе жертви