/ БГНЕС
На 5 декември Агенция „Пътна инфраструктура“ е монтирала нова мантинела с дължина 10 метра в Своге на мястото на катастрофата от 25 август, при която загинаха 20 души, съобщиха за Дарик от Агенцията. Поставянето на ограничително съоръжение в урбанизирана територия, какъвто е случаят в Своге, не е отговорност на АПИ, но тя е поела ангажимент пред жителите на Своге след срещите при омбудсмана Мая Манолова, изтъкват от пътната агенция. В момента продължава досъдебното производство и не е установено кой е собственикът на мантинелата. Предстои монтирането на ограничителни системи на мястото на инцидента, непосредствено до пътното платно, както и на други места в участъка между Своге и Нови Искър.

Институт за пътна безопасност алармира за несменени мантинели по пътя край Своге
 
От АПИ припомнят, че според правилника за прилагане на Закона за пътищата, в населените места до 100 000 души, каквато е и община Своге, Агенцията отговаря за поддържането на платното за движение от бордюр до бордюр.
 
Отговорност на конкретната община са тротоарите, мантинелите, подземните съоръжения, велосипедните алеи, паркингите, пешеходните подлези, осветлението и крайпътното озеленяване.
 
По-рано днес от Института за пътна безопасност алармираха, че мантинелата в критичния участък не е сменена, което създава опасност от нов пътен инцидент.
 
След отговора на АПИ, Диана Русинова от Института заяви за Дарик, че разполага със снимки от 6 декември, на които се вижда, че мантинела няма.