Над 100 издателства се включиха в 15-ото издание на Пролетния базар на книгата в София. Изложението бе открито в пространството пред Националния дворец на културата. Сред специалните гости на събитието бяха министърът на културата Атанас Атанасов, министърът на образованието Николай Денков, заместник-кметът на София по направление култура, образование, спорт и младежки дейности Мирослав Боршош и др.

Георги Димитров

Общият брой на участниците в изложението е над 140, сред които издателства и представители на книжарските вериги. „Това е най-мащабното изложение, което сме правили досега. Търговската площ, върху която са разположени книгите, е над 1500 кв. м. Разположени са 60 шатри, над 140 изложители. Отчитаме голям интерес към откриването на базара. Никога не е имало такова присъствие от страна на властта. Забелязваме някакъв ангажимент към книгата и към всичко това, което асоциацията се опитва да направи“, коментират от асоциацията, като допълват, че общата тенденция показва, че българите са започнали да четат повече след началото на пандемията.

Георги Димитров

Особен акцент тази година на пролетния базар се поставя върху децата. Сред причините за това е и паралелното откриване на петото издание на Софийския международен литературен фестивал за деца и юноши. „Учениците живеят във виртуалната среда. И в тази виртуална среда, в която няма ясни критерии, няма утвърдени ценности, няма неща, за които да са сигурни, че са верни, много трудно могат да изграждат ценностната си система. По-скоро по време на пандемията по-възрастните посегнаха отново към книгата. Но предстои ни изключително важна национална политика спрямо децата и младите хора, свързани с четенето и литературата“, коментира пред БТА Мирослав Боршош. По думите му, живеем във времена, в които книгата се неглижира, заради което усилието на представителите на гилдията и на Столична община за изграждането на отношение към нея е огромно. „Иначе ще отгледаме една неграмотна нация. Това е изключително изпитание за всички. Тук не се делим на държава, на местна власт, на частни асоциации, на неправителствени организации“, допълни заместник-кметът.

Георги Димитров

На пролетния базар на книгата има за всеки по нещо, а за най-малките читатели има специален щанд с детски книжки.

Георги Димитров

БГНЕС