Хванаха златни кюлчета и валута при проверка на "Калотина"
Хванаха златни кюлчета и валута при проверка на "Калотина" / пресцентър, прокуратурата
Районна прокуратура – Сливница води разследване по образувано досъдебно производство за незаконно пренасяне на златни кюлчета и валута през границата. Това съобщиха от прокуратурата.

Около 03 ч. на 09.02.2021 г. митнически инспектори на Митнически пункт Калотина, на трасе „Входящи леки автомобили и автобуси“, са спрели за проверка влизащ в страната от Сърбия лек автомобил м. Аudi Q7. Водачът на превозното средство, с румънска регистрация, пътувал сам от Австрия за Румъния. При последвала щателната митническа проверка, под стелките и кората на пода пред предната дясна седалка, митническите служители са открили три кутии и портмоне. При отварянето на една от тях инспекторите са открили кюлчета от жълт метал. Водачът на автомобила обяснил, че това са златни кюлчета, а в портмонето има 20 000 евро.

Издирват собствениците на ферма за криптовалута в Чирпан


Митническите служители са установили общо 134 кюлчета с различни грамажи – 1 гр, 5 гр, 250 гр, 500 гр, 1000 гр. Общото им тегло възлиза на над 5,2 кг. Назначени са експертизи.
 

пресцентър, прокуратуратаС действията си М.К.Т., роденият в Турция немски гражданин, не изпълнил задължението за деклариране на парични средства и благородни метали, пренасяни през границата на страната, която е външна граница на Европейския съюз, като нарушил разпоредбите на Валутния закон. Стойността на предмета на престъплението e в особено големи размери.

Чужденецът е бил привлечен в качеството на обвиняем. Работата по случая продължава.