Знамето на Украйна на фасадата на Столичната община отново скара общинските съветници в София на днешното заседание на Столичния общински съвет (СОС).

Борислав Иванов, заместник-председател на СОС, от групата на "Патриоти за София", попита защо неговия доклад за сваляне на знамето на Украйна от фасадата на общината не е част от дневния ред, след като той вчера го е писал в продължение на час и половина. Председателят на СОС Георги Георгиев му напомни, че за поставянето на знамето на Украйна се води съдебно дело, което СОС спечели на първа инстанция. "Не разбирам какво налага нескончаемо внасяне на доклади по един и същи въпрос", посочи Георгиев.

Внасянето на доклада бе подложено на гласуване и докладът ще бъде разгледан днес от общинските съветници.

Иван Таков от БСП заяви, че още преди три месеца е писал до кмета на София, че с поставянето на украинското знаме на фасадата на общината се нарушава законът, тъй като областният управител е обжалвал в съда този доклад и знамето продължава да стои. "Ако го бяхте спазили, нямаше да има нужда от този доклад", заяви Таков.

Грети Стефанова от групата на "Демократична България" заяви, че знамето на Украйна се вее гордо на фасадата на Столичната община. То символизира свобода, солидарност, победа на живота и е поставено там с решение на СОС, като за първи път това предложение е направено в зала от ДБ.

Протест пред Столична община заради именуването на улици в подкрепа на Украйна

"Днес, вече близо осем месеца от началото на войната, агентурната мрежа на Кремъл напълно осъзнато работи за промяна на външнополитическата принадлежност на България", заяви Стефанова.

По думите ѝ днешният опит да бъде свалено знамето на Украйна говори за различни видове зависимости, политически и икономически. Това компрометира българската демокрация с хора, обслужващи интереса на Кремъл за пробив в евроатлантическата общност, подкрепяща активно Украйна във войната на Путин срещу Украйна, Европа и света, заяви Стефанова. Нашето решение трябва да бъде категорично – знамето на Украйна остава да се вее гордо до българското, европейското и това на Столичната община, допълни тя.

Още на 7 април, СОС реши знамето на Украйна да бъде издигнато на административната сграда на Столичната община редом до българското в знак на съпричастност към трагедията на украинския народ, докато трае войната в Украйна. „За“ решението тогава гласуваха 36 общински съветници, „против“ бяха 14. Групата на БСП гласува против като общинският съветник от БСП Николай Велчев каза, че през 2014 г. властта в Украйна била „взета насилствено“ и „ръководството на Украйна е фашизирано“.

От „Възраждане“ свалиха украинското знаме от общината в София, тя отново го окачи

От БСП внесоха жалба до областния управител, който върна за повторно разглеждане доклада и го внесе в съда. На 21 април общинските съветници препотвърдиха решението си и знамето на Украйна и днес стои на фасадата на Столичната община. Няколко дни по-късно, на 5 май, от "Възраждане - София" свалиха знамето, "за да напомнят, че мястото на всяко едно чуждо знаме е в посолството, консулството или търговското представителство на съответната държава в нашата Република".

От Столичната община малко по-късно същия ден върнаха обратно знамето на Украйна на фасадата на сградата.
БТА