Ако не беше толкова тъжно щеше да е смешно“. Така председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев коментира случаят от тази сутрин, при който бе свалено украинското знаме от сградата на Столичната община

 Депутати от „Възраждане“ са играли ролята на охрана на вишката, чрез която е било свалено украинското знаме. Това разказа още Георгиев и определи поведението им като „безобразно“. 

Свалиха украинското знаме от общината в София, тя отново го окачи 

Образувана е преписка по случая в 5 РУ, установена е самоличността на служителите, които са народни представители. Те дори са се възползвали от служебното си положение и са казали на полицаите да не се месят. 

Георгиев призова: „Депутатите да гласуват закони в Народното събрание, вместо да се катерят по вишки или да ги охраняват. Нужен е лиценз за охрана. Те утре могат и коледната украса да свалят“, каза още Георгиев.  

Знамето е възстановено минути по-късно, увери Георгиев. По думите му става въпрос за „грубо посегателство на демокрацията“. И допълни, че очаква МВР да си свърши работата.  

Припомняме, че по-рано през деня представители на партия „Възраждане“ свалиха украинското знаме от общината в София. Това обави лидерът на партията Костадин Костадинов и призова столичният кмет Йорданка Фандъкова да не слага чужди знамена на столичната община, защото ще бъде подведена под отговорност за държавна измяна.

Костадинов знаме
Костадин Костадинов/Фейсбук

Костадинов дори показа сваленото знаме във видео във Фейбсук профила си. И се закани да подари знамето на украинския посланик у нас, за да "си го сложи в двора".
 

От Stolica.bg публикуваха видео от свалянето на знамето в YouTube: 
 
Знамето на Украйна бе окачено вчера на сградата на Столичната община в София. Решението за това предизвика редица спорове през последния месец.  

знаме украйна
БТА

Припомняме, че на 7 април Столичният общински съвет реши да именува две емблематични места в София - „Героите на Украйна“ и пространство, наречено на името на руския опозиционер, убит в центъра на Москва, Борис Немцов. На същото заседание бе решено и знамето на Украйна да се издига до българското на сградата на Столичната община.  

Областната управа на София върна решението на общинския съвет с аргумента, че са допуснати съществени нарушения на материалноправните разпоредби на законите, които водят до цялостно опорочаване на въпросните актове на Столичния общински съвет. От управата заявиха още, че са постъпили стотици сигнали от граждани.

Последва и реакция на руското посолство в България.

Въпреки това обаче общинските съветници отново прегласуваха решението.