Ръководството на МВР снема доверието си от началници в структурата на СДВР. Това съобщиха от пресцентъра на МВР в своя позиция.

В хода на досъдебното производство за двойното убийство на територията на София е установено, че заподозреният за престъплението е извършител  и на друго умишлено убийство от миналата година, за причиняване на смърт по непредпазливост.

По настоящото досъдебно производство постъпват доказателства, според които може да се направи обосновано предположение, че с допуснати съществени пропуски във връзка с установяване на фактическата обстановка и набавяне на годни доказателствени средства, касаещи престъпление на обвиняемия от април 2022 г.

Сарафов поиска оставката на районния прокурор на София заради убийството в Лозен

Във връзка с тези констатации са предприети незабавни мерки от страна на ръководството на МВР.

Началникът на сектор „Престъпления против личността“ към отдел „Противодействие на криминалната престъпност“ в СДВР гл. инспектор Григор Йосифов е преназначен на по-ниска длъжност, а началникът на столичното Осмо РУ напуска системата на МВР.

Ще бъдат назначени проверки, в хода на които ще се изяснява тежестта на установените нарушения от страна на различните служители от МВР.

Междувременно, и. ф. главен прокурор Борислав Сарафов пък поиска оставката на Невена Зартова - административен ръководител на Софийската районна прокуратура (СРП) именно по същия казус, след като заподозреният за двойното убийство Бояджиев е съден за причиняване на смъртта на момиче по непредпазливост по време на полов акт, но според Сарафов има грешки в изясняването на фактологията, както и правната квалификация на деянието, и го определя като умишлено убийство, извършено през април миналата година.