Причината е дело върху обвиняемия за двойното убийство в Лозен, за когото е установено, че миналата година също извършил убийство
И. ф. главен прокурор Борислав Сарафов поиска оставката на ръководителя на Софийската районна прокуратура. Причината е дело върху обвиняемия за двойното убийство в Лозен, за когото е установено, че миналата година също извършил убийство на момиче по време на полов акт, но делото се е водило за причиняване на смърт по непредпазливост.

"Само преди седмица, отново по неприятен повод, свързан с тежки криминални престъпления, обърнах внимание, че прокурорите трябва да служат на гражданите. Тогава обявих нулева толерантност към всички прояви на агресия и насилие, които следва да срещнат незабавния отпор на разследващите органи, които непоколебимо да прилагат закона с цялата му строгост", заяви Сарафов.

Двойно убийство: Откриха две тела край София, има задържан (СНИМКИ)

"Нулевата толерантност обаче се отнася и до всички онези прокурори и особено до административните ръководители, които допускат формалистично и дори бездушно упражняване на своите правомощия. Нещо, което може да има сериозни негативни последици", изтъква и. ф. главен прокурор.

"Именно заради това с голямо възмущение приех докладваните ми от Софийска градска прокуратура обстоятелства по досъдебното производство, водено за двойното убийство край село Лозен, в хода на което е установено, че същото лице е извършител на още едно умишлено убийство, случило се през миналата година, досъдебното производство за което е водено за причиняване на смърт по непредпазливост в Софийска районна прокуратура /СРП/", посочва още в мотивите си той.

"В контекста на гореизложеното и поради допуснатите очевидни пропуски в организацията на работата в СРП, в т.ч. неглижиране и подценяване на разследването на смъртта на млада жена, настъпила на 06.04.2022 г. вследствие на умишлени насилствени действия и грубите грешки, както при установяване на фактите, така и при определяне на правната квалификация на престъпното деяние, очаквам оставката на административния ръководител на тази прокуратура - г-жа Невена Зартова. В противен случай ще се възползвам от законовите си правомощия и ще отнеса случая до прокурорската колегия на ВСС", заяви още Сарафов.

Прокуратурата: В заподозрения за двойното убийство е открита банкова карта на един от убитите

Той призова административните ръководители на прокуратурите в цялата страна в спешен порядък да извършат проверки по всички неприключили досъдебни производства, свързани с причиняване на смърт, като при необходимост и при наличие на установен извършител да се прецизират внимателно повдигнатите обвинения.

"Ще бъда безкомпромисен към всеки административен ръководител и към всеки наблюдаващ прокурор, ако се установи неоснователно забавяне или непрофесионално отношение в разследване на престъпленията срещу личността. Същевременно декларирам пълната си подкрепа за всички колеги, които съвестно, почтено и професионално изпълняват своите служебни задължения в полза на справедливостта и гражданското общество", завършва позицията си Сарафов.