„Разпоредила съм при ремонта на жълтите павета контролът да бъде постоянен. От сутрин до вечер има специален представител на надзора“. Това заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова.

„Поискала съм един представител на възложителя, на заместник-кмета Джоргов, да стои непрекъснато там също, за да не допускат евентуално нарушение на утвърдената технология.

Самият инж. Джоргов минава по четири - пет пъти на ден, държи ме в течение. Беше ги върнал вече два пъти за компромиси с технологията“, каза столичният кмет.

„Това е абсурдно, една от най-големите строителни компании в България не излага само себе си, но и излага и поставя и на съмнения възможностите на всички строители в България, това няма как да го допуснем“, подчерта Йорданка Фандъкова. 

Тя обяви също, че амфитеатърът в парк “Възраждане” ще стане климатичен хъб.

„Парк „Възраждане“ ми е много любим. В грижа за зелената система моите колеги работят да търсят иновативни решения. В последните години всички те са насочени към адаптация към климатичните промени. Борбата ще продължи, но резултатите са вече факт“, заяви столичният кмет. 

Стартират дейностите по проекта за оформяне на споделено зелено пространство при „Амфитеатъра“ в парк „Възраждане“.

Реакциите, след като Европрокуратурата подхвана ремонта на жълтите павета

Виждаме проекта с много растителност, с използване на възможните настилки, така че пространството да бъде охладено или да бъде климатичен хъб, който да позволи да развиваме такива политики занапред. Надяваме се до септември да са готови инфраструктурните работи в парка “Възраждане” и следващото лято хората да се радват на зеленото пространство”, каза столичният кмет.

Фандъкова поясни, че около 250 000 евро е частта на София, с която ще се направи това охладено място и се очаква проектът до края на октомври да бъде завършен.

„Благодарение на увивни растения, на перголи, по които ще се закачат тези увивни растения. Когато хората седнат, те ще бъдат на естествена сянка създадена от растенията. Това са малки иновативни проекти, които трябва да се мултиплицират както в София така и в другите общини”, подчерта Йорданка Фандъкова. Кметът изрази надежда през септември да започне изграждането на новия парк в Младост. „Вече защитихме средствата от бюджета на общината, предстои да представим проекта и той да започне работа, така че още два нови парка, този в младост и парк Кукуряк в Овча купел оставям на следващия кмет да реализира“, поясни Фандъкова.

„Ще бъдем подкрепяща страна в посока проектът да се изпълни във възможно най-кратки срокове“, това каза и Савина Савова, кмет на район “Възраждане”.
БГНЕС