„Пътят на жълтите павета“ се оказа под фокуса на Европейската прокуратура. От там съобщиха, че се извършват обиски в София по разследване на възможна корупция и злоупотреба със средства на ЕС за възстановяване на историческия център на града, включително неговите емблематични жълти павета. Не закъсняха и коментарите по случая от страна на българските държавници. 

Служебният премиер Гълъб Донев смята, че действията на Европейската прокуратура не се свързани с изборите. 

Донев коментира и обстоятелството, че Министерският съвет е контактна точка, чрез която могат да се подават сигнали директно на вниманието на Европейската прокуратура.

"Тук не знам дали става въпрос точно за корупция. Има съответни процедури, които се спазват. Не само Министерският съвет - и други органи има, които са контактни точки по отношение на Европейската прокуратура и докладването на сигнали за нередности и измами, включително и за корупция", каза той. 

Той смята, че сигналите, които са получени в Европейската прокуратура, би трябвало да бъдат разследвани.

"Това е една нормална процедура, предприета от представителите на Европейската прокуратура в България и действията, които извършват, са съгласно регламента, който те следват, за да установят има ли нарушения и злоупотреби с финансови средства от ЕС по европейски програми“, каза още служебният премиер, цитиран от БТА. 

„Пътят на жълтите павета“: Европрокуратурата разследва ремонта в центъра на София

Столичният кмет Йорданка Фандъкова също коментира случая. Тя сподели пред журналисти, че няма притеснения от проверката на европрокуратурата за жълтите павета, единственото притеснение е времето, в което се извършва

"От няколко месеца тече проверка от различни служби. Предоставяме документи на всички. Днес предоставихме документи и на ГДБОП. Знаете, че участъкът от жълтите павета, който беше безобразно нареден не е платен. Стойността му е от 206 хил. лв. и нито един лев не е платен. Освен това им беше наложе глоба", подчерта кметът. 

И допълни, че Столична община ще продължи да съдейства на всички органи. Ако някоя фирма е направила нещо нередно, трябва да носи отговорност, подчерта Фандъкова.

"Проверки на изпълнението на ремонтните дейности около пл. „Ал. Невски" (Зона 4) от градския център на София се извършват от декември 2022 г. от МВР, Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) и от ДАНС по възлагане от Европейската прокуратура", това пък съобщиха от пресцентъра на Столична община.