Столичният кмет Йорданка Фандъкова обясни, че ситуацията с пандемията в София продължава да е тревожна.

„От петък са в сила нови мерки, но следим ситуацията ежедневно, за да предприемем допълнителни, ако има нужда”, уточни тя.

Кметът на София съобщи, че по настояване на директора на Столичното РЗИ следващата мярка, ако се наложи, ще е затваряне на големи търговски вериги и фитнеси.

Тя посочи, че за днешния ден броят на новозаразените в столицата е по-малък от вчера, но въпреки това кривата върви нагоре.

„Най-голямото ми притеснение е болниците в София да имат капацитет, за да могат да оказват качествена помощ на всеки нуждаещ се”, каза тя, като обясни, че все още има свободни места в лечебните заведения.

Фандъкова уточни, че в София никога не е имало пълен локдаун. Посочи, че се акцентира върху няколко неща - да се минимализира събирането на много хора, да се даде възможност да се спазват мерките и да се осъществява строг контрол.

„Наблюдението, което имаме, вследствие на проверките, е че повечето хора в София спазват мерките, за което аз много благодаря. Това е най-важното и само то може да ни помогне да не се стига до много по-тежко затваряне”, каза кметът.

Тя беше категорична, че проверките за спазването на мерките ще продължат, ако не се спазват - ще се затегнат.

„Ако трябваше да решавам за затварянето на училищата, от образователна гледна точка, бих предложила не само да се затворят последни, но и изобщо да не става това. Много ученици ми пишат за това”, категорична беше тя.

Повече гледайте във видеото.