/ БТА
Първите от малките електрически автобуси вече са факт. Първият от 52 малки електрически буса, които ще са довеждащ транспорт на кв. „Витоша ВЕЦ Симеоново“ и „Горна баня“ до големи спирки на градския транспорт, е произведен. Техните доставки в София ще започнат през ноември и догодина ще стартираме проекта. Това съобщава в профила си във Facebook кметът на София Йорданка Фандъкова.

В София са доставени и първите два електрически автобуса за иновативния проект за градски транспорт „по заявка“. По този експериментален проект работим с нашите партньори от Софийския университет, Пловдивския университет, НИМХ и НСОРБ. Целта е да се даде алтернатива за придвижване с градски транспорт в квартали, които са гъсто населени, но без подходяща пътна инфраструктура. И в същото време да се използват електрически бусове с нулеви емисии, посочи кметът Фандъкова.

Фандъкова: Газ ще има за зимния сезон

Тестването, с което ще се определят най-удобните за хората маршрути, ще стартира през октомври с кварталите „Манастирски ливади – запад“ и „Манастирски ливади –изток“. Предвижда се това да се направи заедно с граждани и гражданските организации на място. Следващият тестови маршрут ще е в зоната на м. „Гърдова глава“, „Бояна“, ж.к.„Бъкстон“, „Павлово“ и част от „Красно село“.