Ще управляваме така, че да преодолеем разделенията между гражданите на София. Обещавам, че нищо добре направено няма да остане недооценено или ненадградено. Но и лошите ще бъдат показвани, ще бъдат спирани, ще бъдат преразглеждани и подобрявани. Това заяви Борис Бонев, общински съветник от "Продължаваме промяната-Демокатична България" ("Спаси София") в изказване пред Столичния общински съвет.

Нека не забравяме, че тук представляваме не само хората, които са гласували за нас, но и всички онези, които не гласуваха изобщо. А те, за съжаление, са мнозинство, каза Бонев. Според него те не са гласували, защото не вярват, че общинските съветници могат да ги представляват достойно и ефективно - да оправдаят очакванията им и да намерят решения за проблемите им. Трудно ми е да повярвам, че сред нас има колеги, които биха искали да затвърдят скептицизма и оттеглянето на гражданите от демокрацията и местното самоуправление, коментира Бонев. 

Вече официално: София е с нов кмет и нов Столичен общински съвет (СНИМКИ)

ДБ-ПП (Спаси София) в СОС сме решени да се водим от чувството ни за дълг към гражданите, от отговорността ни към София и от уважението към чуждата гледна точка, заяви Борис Бонев. Той призова СОС към повече дух на разбирателство. Изборният резултат както за кмет, така и за общински съветници и районни кметове, ясно показва, че София очаква нов модел на управление. Софиянци няма да приемат още от същото - те ни изпратиха тук с реформаторски мандат, каза Бонев. По тяхната воля в общинския съвет са изпратени седем политически формации, което предвещава едно нелесно управление. Ние обаче искаме да вярваме, че това многообразие ще донесе нови идеи и ще бъде принос към управлението на София, а не пречка, отбеляза Борис Бонев.

Смяна на властта: Васил Терзиев положи клетва като кмет на София (СНИМКИ)

Според него смисълът на това многообразие е да имаме различен поглед върху проблемите, а не излишно да политиканстваме. Ние ще кажем истината на нашите съграждани. Очаква ни труден мандат и много препятствия по пътя ни - в следващите няколко месеца ще положим огромни усилия да стабилизираме града, неговите институции, системи и финанси, отбеляза Бонев.

Той изрази опасение, че редица от най-важните проекти са пред риск да останат недовършени до края на годината и да загубим десетки милиони европейско финансиране. За други пък, между които е прословутата канализация, няма предвидени средства и ще трябва да намерим още над 50 млн. лв. Въпреки това, ще подкрепим всички работещи решения и проекти и ще надградим постигнатите добри резултати. Ние няма да бъдем тези, които ще ударят ръчната спирачка на София, както бяхме упреквани, каза Борис Бонев.
София Господинова/БТА