Новоизбраният Столичен общински съвет ще проведе първото си заседание
На тържествена церемония в Столична община, новоизбраният градоначалник на столицата Васил Терзиев положи клетва малко след 10 часа, заедно с кметовете на райони и кметства. 

Терзиев поема властта след четири поредни мандата на бившия вече кмет на София Йорданка Фандъкова.

Вече официално: София е с нов кмет и нов Столичен общински съвет (ГАЛЕРИЯ)


Председателят на Общинската избирателна комисия (ОИК) - София Полина Витанова пожела на новия местен парламент на столицата да изграждат доверие, да загърбят политическите пристрастия и да бъдат мъдри.
 

Васил Терзиев
БТА



"Въз основа на данните, ОИК прие решение, съгласно което са избрани кмет на Столична община, кметове на райони и общински съветници", заяви Витанова, след което Васил Терзиев първи положи клетва и сложи своя подпис под удостоверението. След това дойде ред и на новоизбраните общински съветници, сред които са и кандидатите, които премериха сили на изборите - Антон Хекимян от ГЕРБ и Ваня Григорова от БСП, както и Вили Лилков от "Синя София".

След като бяха обявени имената на новоизбраните общински съветници, те също положиха клетва пред местния парламент.

Накрая клетва положиха и новоизбраните районни кметове на 24-те района на София.

"Изключително съм развълнуван от днешния ден. До оня ден бяхме в кампания. Но след като вече всички се заклехме мисля, че сме от една страна - от страната на София. Мисля, че е нужно да защитаваме интересите на София. Ние сме от страната на София, тоест трябва да търсим и мъдростта. Това, което е по-дълго от мандат, това, което ще даде истински тласък, е мечтата София да е сигурен, уреден, красив, европейски град, град на възможностите", бяха първите думи на Терзиев като кмет на София.

Каква заплата ще получава Васил Терзиев като кмет на София

По думите най-големият проблем е колко е загубена вярата в институциите, включително в Общината. "Тук сме 4 години заедно, няма мърдане. Трябва да работим заедно, за да намерим общ път. Ние ще намерим решенията за София, за да може гордо след 4 години всеки от нас с усмивка да посреща гражданите на София. Нека добрите идеи, независимо откъде идват, да не бъдат отхвърляни", призова Терзиев.

Той посочи, че ще търсят подкрепа от всички. Изборът на председател на СОС и впоследствие бюджета са типичните разделителни линии, посочи по-късно пред медии Терзиев, но изрази надежда, че този модел ще бъде променен между управляващи и опозиция. Сред първите неща, които ще се заемат, е освобождаването на паркинга пред "Света Неделя", да се заемат с вандализма, графитите, за да може София да е по-чист и приветлив град.

Малко по-късно, бившият вече градоначалник Йорданка Фандъкова официално предаде щафетата на Терзиев, която го поздрави и му пожела успех. Тя му подари химикалка, тъй като го предупреди, че "ще има да подписва много документи", като заяви, че се надява да се работи в посока на дигитализацията на управлението на Столична община. Тя остави отчет за четирите си последователни мандата. Тя му подари личната си каска, с която е ходила на инспекции по различни обекти.

"Пожелавам ви да завършите проектите, които съм започнала, и да започнете своите проекти", посочи Фандъкова.

Кой е Васил Терзиев - новият кмет на София?

Междувременно ще се проведе и първото заседание на новия Общински съвет на столицата.

Василев Терзиев и Борис Бонев
БТА


Веднага след първия тур на местните избори в края на октомври Столичната общинска избирателна комисия обяви избраните 61 членове на СОС. В състава на съвета този път не влиза нито един избран независим кандидат.

Ето кои са новите общински съветници в СОС

Новоизбраният кмет Васил Терзиев вече обяви, че кандидатурата на ПП-ДБ и "Спаси София" за председател ще бъде на Борис Бонев.