Новият кмет на София - Васил Терзиев, обявен за такъв от Общинската избирателна комисия - Столична община, спечели изборите с 48,17% срещу 46,92% срещу Ваня Григорова (при 99,78% обработени протоколи).

Какво знаем за новия градоначалник, издигнат от "Продължаваме промяната - Демократична България" и "Спаси София"?

Васил Терзиев (роден на 9 юни 1978 г.) е български предприемач, инвеститор и филантроп. Той е познат като съосновател и изпълнителен директор на Telerik, компания глобален доставчик на инструменти и решения за разработка на софтуер и управление на съдържание. През 2014 г. Telerik е продаден за 262,5 милиона долара, което за времето си е най-голямата сделка в историята на българската стартъп екосистема. Терзиев има ключова роля в развитието на технологичната и иновативна екосистема в България чрез многобройните си инициативи и инвестиции. Освен това подпомага привличането на инвестиции в множество бизнеси в България.

Ще оцелее ли „сглобката“: ПП-ДБ отговориха на Борисов и ГЕРБ (ВИДЕО)

Ранни години и образование

Васил Терзиев е роден на 9 юни 1978 г. Учи в Първа английска езикова гимназия в София от 1992 до 1996 г. След това е студент в Американския университет в България (АУБ) в Благоевград от 1996 г. до 2001 г., като завършва с отличие специалност Бизнес администрация.

Кариера

След първата си година в АУБ Васил Терзиев участва в програмата за бригада в САЩ. След завръщането си в България, той стартира първия си бизнес – интернет телефонен оператор. Начинанието няма финансов успех, но е повратна точка за Терзиев, който избира кариера в сферата на технологиите, вместо във финансовия сектор.

Галъп: 80% от гласувалите за Терзиев са висшисти, Ваня Григорова печели дамския вот

След поредица от кратък престой на различни работни места, се присъединява към SwiftPro, базирана в Обединеното кралство компания, където поема ролята „ръководител проекти“. В SwiftPro Васил Терзиев работи заедно със своите приятели от АУБ Бойко Яръмов и Светозар Георгиев, както и с Христо Косев, които по-късно стават негови партньори в Telerik, а по-късно e сред основателите на известната академия Telerik Academy.

Васил Терзиев започва да инвестира в български стартъпи и фондове за рисков капитал, виждайки липсата на финансиране и познания как се изграждат компании,. Между 2012 и 2017 той е най-активният ангелски инвеститор (инвеститор в ранен етап на развитие на технологични компании) в българската предприемаческа общност и е подкрепил над 60 компании.

Васил Терзиев е женен, има и две деца.