Няма кътче в България, което оттук нататък да бъде гарантирано, това заяви Кирил Петков на пресконференция на ПП-ДБ пред медиите след балотажа на местните избори в страната на 5 ноември.

„Искам да благодаря на всички хора, които повярваха, че бъдещето на техния град зависи от самите тях. Промяната е бавна, но от днес е необратим процес”, подчерта още съпредседателят на ПП. 

"Ще запретнем ръкави да работим за всички софиянци", заяви от своя страна Васил Терзиев, който по последни данни на ЦИК и обработени почти 100% СИК протоколи в OИК е новият кмет на София. 

Той обясни, че него и целият му екип ги чака много работа и наследени проблеми

„Изпълнихме обещанието си и спечелихме кметското място в София. Обещахме да получим убедително представителство и сред районните кметове и го изпълнихме. Имаме 19 кметове на райони в София. Казахме, че ще се борим за стабилно представителство и в Общинския съвет. Дори с всички активни мероприятия срещу нас, броят на общинските ни съветници е колкото този на втория и третия взети заедно. Трите неща, които обещахме ги постигнахме. Сега предстои по-трудното нещо - да докажем, че освен да печелим избори, можем и да управляваме достойно и прозрачно”, подчерта Терзиев.

Васил Терзиев
БГНЕС

"Случи се едно истинско политическо земетресение в България, защото след 18 години най-сетне столицата на държавата ще се управлява по нов, прозрачен, честен и мотивиран начин", каза от своя страна Борис Бонев от "Спаси София". 

"Това не е просто победа, това е разгромна победа над досегашния модел и държим ясно да кажем, че гражданите на София ни дадоха отговорност да променим столицата", допълни Бонев. 

По думите София ще се превърне в град, в който всички хора ще се чувстват горди жители и ще усещат подкрепата от Общината. 

"Това е 14-годишна битка за това София да е по-добро място за живот. Благодаря на Васил, че пое тази отговорност, това е отговорност към 2 млн. жители за това да застане начело на този град и да докаже, че "тука е така" ще остане в миналото и София ще се нареди гордо до своите европейски конкуренти и ще бъде град с високо качество на живот. Ще работим за това София да не я е срам да се погледне в огледалото", допълни Бонев. 

От своя страна и съпредседателят на ДБ генерал Атанас Атанасов също благодари на излезлите да гласуват. "Не беше лесно в тази феодална държава да се появи смелост. Благодарности на нашите активисти, които бяха членове на избирателните комисии, защото това беше тежък труд. Пожелавам на нашите кметове и общински съветници да осъзнаят отговорността си пред местните общности за повишаване благосъстоянието на българското общество", посочи той и допълни: "Трябва да работим много за доверието в институциите. Избирателната активност беше ниска, което показва, че в големи части на българското общество има недоверие в институциите. Затова имаше обективни и субективни причини, като скандалът преди първия тур, заради който беше отнето правото на гражданите да гласуват с машини. Институциите, които имат отношение и отговорност към тази тема да изследват обективно всички факти и да се потърси отговорност". 



"Демократична, синя, прогресивна, европейска София има кмет, има 19 районни кметове, има много силно представителство в Общинския съвет", каза още Терзиев.

Относно ниската избирателна активност, той коментира, че това е въпрос към цялата политическа класа, която десетилетия наред прави всичко възможно да откаже хората да гласуват. Терзиев заяви, че ще бъдат добри стопани на града.

На въпрос за липсата на мнозинство в Столичния общински съвет (СОС) и за необходимостта от партньори, Терзиев коментира, че нееднократно са показали по време на тази кампания кой е основният им политически опонент. "Не мисля, че някой може да каже, че е имало каквото и да било съглашение между нас и между ГЕРБ. Говорили сме нееднократно за техния модел на управление в София, говорили сме за това какво искаме да променим, така че ние в нито един момент не сме отстъпили от това какво искаме да променим и не мисля, че може да се говори за каквито и да било сглобки в София", добави той. 

Относно това как ще търси и намира подкрепа, Терзиев каза, че това, което смятат да направят е да изложат управленските си приоритети и да намерят пресечните точки с останалите членове на СОС.

"Много от нещата аз смятам, че са абсолютно еднозначно в полза на града, на софиянци. Ние ще търсим подкрепа за тези неща, които сме убедени, че ще бъдат от полза за софиянци и се надяваме всеки един от другите, които са в този Общински съвет, и тяхната изходна точка да бъде защитата на публичния интерес, а не нещо друго", посочи той.  

Терзиев каза, че заместник-кметовете ще са ясни следващата седмица. Относно договорки за това, кой ще е председател на Общинския съвет, нашето виждане е ясно и се надяваме да получим принципна подкрепа за това г-н Бонев да бъде следващият председател на Столичния общински съвет, добави той в отговор на въпрос.