„Всички плащаме цената на това управление - тази отговорност носи негативи, нашата коалиция видимо я плаща, колегите от ГЕРБ също“, това заяви съпредседателят на "Продължаваме промяната - Демократична България" Христо Иванов в отговор на питане за напрежението в управляващото мнозинство и как ще продължат оттук нататък съвместната си работа - очакват ли предсрочни избори след вчерашното изказване на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, в което определи "сглобката" като "пошла връзка“.

„В коалицията ПП-ДБ взимаме решенията си с общия разум и това, че в България в момента има управление е, че все пак не се намираме в продължението на парламентарната криза, която само до преди няколко месеца много сериозно бележеше развитието на страната ни. Това е въпрос на разум и отговорност на цялата ни коалиция. Тук въпросът е има ли разум насреща, защото ние можем да употребяваме прилагателни и да сочим обвинения, а всяко обвинение, което може да бъде отправено към нас, може да бъде срещнато от друго обвинение. Въпросът е дали избираме този режим, или да продължим да носим отговорност пред страната“, каза Иванов.



Относно заявката на ГЕРБ за отказ от подкрепа за "сглобката", Христо Иванов поясни, че ще видят те какво решение ще вземат по време на своето национално съвещание.

„Бойко Борисов свиква ГЕРБ, ще видим какво решение ще вземат. Ние ще вземем предвид нашия анализ, но не очаквайте от нас да започнем в същия тон - да заплашваме, да клатим лодката, да дестабилизираме страната и да извиваме ръце. Няма да се занимаваме с лашкане, заплахи, извиване на ръце, именно защото сме разумни. Защото за момента аз не виждам алтернатива на това управление. Така че като говорим за разум, нека да го проявяваме“, призова той.

По думите му българската политическа система като цяло се променя. 

"Българските граждани отказват вече да дават цялата власт на една политическа сила. Това е хубаво. Ще трябва просто всички да се научим да се договаряме, в добрия смисъл на думата. Ще трябва да се научим да живеем заедно с всичките си разлики. Това е шанс за България. Ще трябва да се научим как се правят договорки между различни партньори и опоненти. Това е добре, защото така в България вече няма да има център на власт или източници на страх. Що се отнася до доверието помежду ни - недейте да имате съмнение в това, че ако ние започнем да минаваме през всичко това и да носим тези тежки отговорности заедно, вероятно си имаме доверие", допълни Христо Иванов. 

БГНЕС

Съпредседателят на ПП Кирил Петков от своя страна заяви, че техните приоритети не са се променили - Шенген, еврозоната и правосъдната реформа.

"Ще продължим да гоним тези приоритети. И сега изборите го показаха, че и реформата в службите, за която толкова време вече говорим, се оказа страшно наложителна. Това, което се случи на тези избори, показа, че едни 400 000 гласа бяха сложени като невалидни, защото ДАНС направи едно странно движение, което много от нас вярваме, че не беше случайно", допълни Петков. 

Лидерът на ДСБ и съпредседател на "Демократична България" Атанас Атанасов посочи, че преди всичко първата задача, която им предстои още следващата седмица в парламента, е бюджетът за следващата година. 

"Най-важният закон, който ежегодно се променя от Народното събрание е как се харчат парите от данъците ни, така че се надявам емоциите от местните избори леко да отминат и трябва да се захващаме със същинската работа", допълни Атанасов.