На 5 ноември се проведе балотаж на местните избори в почти цялата страна, с изключение на 8 града, където бяха избрани с огромно мнозинство кметове още на първи тур – в Перник, Ямбол, Бургас, Кърджали, Търговище, Враца, Монтана и Стара Загора.

Огромната интрига на втори тур беше в най-големите областни градове – София, Благоевград, Варна и Пловдив.

При обработени почти 100% СИК протоколи в OИК новият кмет на София е Васил Терзиев от ПП-ДБ с 48.17%, критично малка разлика с втория – кандидатът на кмет на БСП Ваня Григорова с 46.92%. До последно процентите между тях се топяха и варираха едва между 0.9 и 2% разлика.

В Благоевград, при обработени 100% протоколи от секционните избирателни комисии (СИК), Методи Байкушев, издигнат от коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“, получава 50,21% от гласовете. На второ място е Илко Стоянов, издигнат от инициативен комитет, с 47,24%.

Във Варна, при обработени 100% протоколи, кандидатът на коалиция "Продължаваме промяната - Демократична България" Благомир Коцев получава 53,06% от гласовете. На втора позиция е кандидатът на ГЕРБ Иван Портних с 41,52% от гласовете.

В Пловдив с 54,15 на сто от бюлетините води Костадин Димитров (ГЕРБ), следван от Ивайло Старибратов от коалиция "Продължаваме промяната - Демократична България" с 41,68 на сто.

♦ Каква е равнометката за партиите след двата тура?

ГЕРБ печелят в Бургас, Велико Търново, Враца, Габрово, Плевен, Пловдив, Сливен, Смолян, Стара Загора, Търговище и Хасково.

ПП-ДБ от своя страна печелят в областните градове: София, Благоевград, Варна и Пазарджик.

БСП от своя страна взимат Русе и Шумен.

♦ Каква е ситуацията в останалите областни градове?

Кмет на Видин за още един мандат остава Цветан Ценков, подкрепен от СДС, НДСВ и Новото време.

В Монтана Златко Живков започва седмия си мандат с близо 63% подкрепа от гласувалите. Той е подкрепен от МК СДС (ГЕРБ, БНД, ВМРО-БНД И ЗНС).

Още на първи тур Валентин Ревански, подкрепен от „Пряка демокрация“ спечели битката в Ямбол.

За кмет на Добрич е избран Йордан Йорданов, подкрепен от МК ДБГ (ДБГ, ИТН, НДСВ, ССД, ГН и ВМРО-БНД).

В Кърджали още на първи тур спечели ДПС. Начело на областния град застава Ерол Мюмюн, който получи подкрепата на мчалко над 60% от отишлите до урните.

В Кюстендил дългогодишният кмет Петър Паунов сдаде властта, като изборите бяха спечелени от Огнян Атанасов (почти 70%), подкрепен от Партия на Зелените.

И Ловеч ще има нов кмет в лицето на Страцимир Петков, подкрепен от партиите "Има такъв народ" и "Български възход".

В Перник Станислав Владимиров спечели нов мандат с почти 80%. Той бе подкрепен от „Движение за просперитет на Перник“.

В Разград за кмет бе избран независимият кандидат Добрин Добрев.

В Силистра също изборите за кмет спечели независимият кандидат Александър Сабанов.
ЦИК