Затягат мерките за безопасност по пътищата в община Сливен
Затягат мерките за безопасност по пътищата в община Сливен / Община Сливен

От 1 юли със заповед на кмета ще се регламентира движението на каруци в Сливен. Общината ще постави изкуствени неравности на потенциално опасни места, ще се изграждат нови светофарни уредби, преградни елементи, синя зона и регламент за паркиране на автомобилите.

Мерките са взети на извънредно заседание на общинската комисия за безопасност на движението днес, свикана от кмета Кольо Милев заради зачестилите инциденти с пешеходци в страната, включително и в Сливен.

До средата на юли ще се монтират преградни ограждения  край пешеходните зони за ограничаване на влизането и  движението на пътни превозни средства, както и ремонт и реконструкция на съществуващите. През лятната ваканция трябва да се повдигнат пешеходните пътеки до училища и детски градини, обществени сгради, зони за отдих и обществено обслужване.

След инцидента на пешеходна пътека в кв. „Дружба“ общинската администрация ще извърши отново преглед на маркировката и пътните знаци в общината. Кметът призова отговорните институции да бъдат по-активни и да санкционират нарушителите съгласно Закона за движение по пътищата.

До края на месеца ще се почистят храстите и короните на дърветата, които ограничават видимостта по пътя. Хоризонталната и вертикалната сигнализация по уличната мрежа ще бъде възстановена до 10 септември. Това включва и сигнализиране на пешеходни пътеки с подходящи цветове и светлинни сигнали.

Предвижда се изграждането на два нови светофара.