Заседава Общинската епизоотична комисия в Стралджа
Заседава Общинската епизоотична комисия в Стралджа / община Стралджа

Дезинсекция, дезинфекция, дезакаризация на едрите преживни животни, на помещенията, дворните места и торохранилищата на територията на община Стралджа. Това са част от мерките,в ключени в заповедта на областния управител на Ямбол, за предпазване на региона от проникване на заболяването заразен нодуларен дерматит по едрите преживни животни.

На заседание на Общинската епизоотична комисия стана ясно, че се забранява за движение на едрите преживни животни. Задължение на кметовете и км.наместници по селата ще бъде в срок до 30 април изготвяне списък на стопаните, притежатели на едри преживни животни, райониране на пашата и водопой на животните. В изпълнение на регламент 504, във връзка с предстояща идентификация , кметовете ще имат грижата и за актуализация на списъците на стопаните, притежатели на еднокопитни животни / коне, магарета, мулета/.

Нодуларният дерматит се предава чрез физически контакт, по въздуха и чрез кръвта. Като основни преносители се считат кръвосмучещи насекоми като мухи, комари, кърлежи и др.

д-р Наташа Капсъзова, директор дирекция „Надзор на заразните болести" при РЗИ Ямбол информира, че вече е извършено пръскане срещу паразити в зелените площи и детските градини в Стралджа и Маленово, като са окосени тревите и след това третирани с препарат.