Юбилейно честване 140 години от рождението на Георги Гюлмезов
Юбилейно честване 140 години от рождението на Георги Гюлмезов / Дарик Сливен, архив

На 16 май от 18 ч. в зала „Зора” ще се състои юбилейно честване „140 г. от рождението на Георги Гюлмезов”, част от програмата на Майските дни на културата „Сливенски огньове” 2014г.

С концерта на туристически хор „Сините камъни” и Детската вокална група  „Мечта” при X-то СОУ „Йордан Йовков” продължават проявите, посветени на 140 годишнината от рождението на Георги Гюлмезов – една малко позната на днешните граждани  личност от историята на Сливен.

През месец март в Сливен бяха открити две изложби – 130 г. от рождението на Сирак Скитник и 140 г. от рождението на Георги Гюлмезов – един от най-важните хора в творческия и житейски път на Сирак Скитник. Изложбата е експонирана в галерия „Миркович”.

Георги Гюлмезов учи живопис при проф. Мърквичка заедно с др. известни български художници, но поради материални затруднения напуска следването и се връща в Сливен. Работи и рисува, като оставя много платна и рисунки.

Гюлмезов е сред едни от най-дейните изследователи на старините на Сливен и неговите околности. Установява съществуването на 40 църкви и манастири от времето на Асеновци в сливенската Малка Света гора. Той е един от основателите на историческия музей в Сливен, дарил му редица свои ценни археологически находки. Гюлмезов е един от пионерите на българския организиран туризъм, дългогодишен деятел на туристическото движение и основател на туристическото дружество в Сливен,автор на „Пътеводител на град Сливен и околностите” /1926 г./.