Водосвет на бойното знаме и представяне на новия началник на щаба в ЦПС
Водосвет на бойното знаме и представяне на новия началник на щаба в ЦПС / Валерия Андреева

Водосвет на бойното знаме по повод християнския празник Богоявление бе отслужен на 6 януари в района на Центъра за подготовка на специалисти в Сливен от отец Йоан.

В същия ден официално пред целия личен състав беше представен новият началник на щаба на Центъра за подготовка на специалисти – подполковник Данчо Николов, който получи и много поздрави за своя имен ден. Той е назначен на тази длъжност след завършване на обучение във Военна академия „Г.С. Раковски”, от 2013 г. до 2014 г., по специалността „Стратегическо ръководство на отбраната и въоръжените сили”. Предходните негови образования са завършеното през 1991г. Висше военно училище във Велико Търново със специалност „Танкови войски-строеви” и преминалото от 2002 г. до 2004 г. във Военна академия „Г.С. Раковски” по специалността „Организация и управление на оперативно-тактическите формирования от Сухопътните войски”.

Службата му е свързана с гарнизоните Харманли, Казанлък и Хасково. Във формированието в Харманли е преминал през всички командни длъжности до командир на батальон, след което е заместник-началник щаб на полково резервно командване. От 2004 г. до 2005 г. в Пета механизирана бригада в Казанлък е старши помощник в отделение „Бойна подготовка”. От 2005 г. е началник на щаба във в.ф. 52740 в Хасково, а от 2010 г. до 2013 г. е командир на същото формирование. Заемал е длъжността заместник-национален представител на 23-ти контингент на мисията в Афганистан от лятото на 2012 г. до края на януари 2013 г.