В Сливенско още се работи по отстраняване на щетите от бурята
В Сливенско още се работи по отстраняване на щетите от бурята / netinfo

Община Сливен продължава работа по отстраняване на щетите от силния вятър, който бушуваше със скорост близка до 150 км/час на 17 октомври - понеделник в цялата Сливенска област. За това информира инж. Снежана Кънева, началник на отдел "Обществен ред, управление при кризи и oтбранително-мобилизационна подготовка" в общината. Нови сигнали за потенциално опасни дървета се получават на тел. 112, както и директно на денонощния телефон в общината. Броят на сигналите надвишава 500-600 след 18 октомври. Увеличени са екипите по отстраняването на паднали дървета и прекършени клони, макар,че те вече не са толкова опасни, освен, че възпрепятстват придвижването.

Важно е хората да имат търпение и доверие, че общината прави всичко по силите си да нормализира обстановката, допълва Кънева. Към момента все още има населени места без ток - Ичера, Въглен, Раково, Стара река, Качулка. Възстановено е електрозахранването в Блатец, Селиминово и др. Обилният снеговалеж (снежната покривка стигна до 164 см на места) в планинската част, ураганният вятър, както и зелената листна маса, която е изключително необичайно явление, свариха неподготвени не само ведомства и дружества, но и населението. Без храна от вторник са хората в селата Изгрев, Божевци, Раково, Средорек, Зайчаре, Въглен. Тревожна и критична е ситуацията в селище Качулка, където няма на ток, а липсва и достъп до телефони, доставки, медицински грижи и пр.). „Към този момент всички общински пътища са проходими при зимни условия.

Началникът на отдел "Обществен ред, управление при кризи и oтбранително-мобилизационна подготовка" подчерта своята и тази на ръководството на Общинска администрация  благодарност за търпението на гражданите и добави, че за пръв път в своята практика е нямало злоупотреба с подаване на сигнали на тел. 112, а потърпевшите от природната стихия са били изключително възпитани и толерантни към ситуацията.

Тепърва предстоят изводите и изчисленията за щетите.