Селища без ток, наводнени дворове и закъсали коли в община Сливен
Селища без ток, наводнени дворове и закъсали коли в община Сливен / Община Сливен, архив

В община Сливен от 7.30 часа тази сутрин са приети сигнали за селища без ток, наводнени дворове и закъсали коли, съобщи Снежана Кънева, началник отдел „Сигурност, управление при кризи и ОМП”.

Сняг вали в планинската част на региона, снежната покривка е над 35 сантиметра. Духа силен вятър, на пориви, със скорост над 100 км в час. Валежите продължават, пътищата са мокри и хлъзгави.

За повече от 3 часа не е имало ток в балканските села от Бяла към Стара река. Има сигнали за наводнения в Кермен. Екипи на пожарната работят по сигналите, увери Кънева.

Заради очакваните резки промени на времето общинската администрация отправи предупреждение към гражданите и гостите на Сливен да съобразят пътуванията си в почивните дни с влошените метеорологични условия на територията на общината.

„При прогнозираните количества водна маса, придружени с вятър, има опасност от повишаване на нивата на реките и деретата, които могат да доведат до наводнения на имоти и инфраструктура“, поясни Кънева. Тя  припомни още, че свлачищата, които се активизираха напоследък край Раково и Въглен са обезопасени и са проведени първите мерки за ограничаване на свлачищните процеси.