Салон за лечебна физкултура и масаж в дом за сираци
Салон за лечебна физкултура и масаж в дом за сираци / netinfo

Две арт-ателиета и един салон за лечебна физкултура и масаж ще правят в Дома за деца лишени от родителска грижа в Ямбол. В момента в Дома липсва физкултурен салон и изобщо зала за спортни занимания, а социалният статут на децата не позволява допълнителни занимания със спортове.

Община Ямбол кандидаства с проект «Социално включване на деца и младежи чрез предоставяне на алтернативни услуги» пред Агенцията за социално подпомагане. Размерът на исканата безвъзмездна помощ е 238727 лв. Планира се извършването на ремонт на част от сградата и оборудване на три помещения, в които ще се предоставят допълнителни социални услуги. Целта е да се създадат условия за личностно развитие на децата и юношите от дома и за организиране на свободното им време. Предвижда се обособяването на две арт-ателиета и един салон за лечебна физкултура и масаж. Друга основна дейност, заложена по проекта, е обучение на персонала за повишаване уменията им за справяне в рискови и конфликтни ситуации, също и за развиване на умения за работа в група.

Целта е предоставяне на алтернативни социални услуги в общността, които успешно да заместят институционалната грижа за деца в риск и да дадат повече възможности за живот и грижи, близки до семейната среда