Роми от бл. 20 изнасят багажа си под засилена полицейска охрана
Роми от бл. 20 изнасят багажа си под засилена полицейска охрана / netinfo

От сутринта днес в Ямбол започна изваждането на последните ромски семейства от блок 20 в ж. к. "Райна княгиня". Блокът ще бъде съборен, тъй като е в състояние, невъзможно и опасно за обитаване. Няма ток, вода, цели преградни стени са разрушени, а дограма и стъкла по прозорците няма от години. При засилена полицейска охрана хората изнасяха багажа си.

От общината има осигурен безплатен транспорт - камиони - с които ромите да се пренесат. Някои от тях заминават при близки и роднини  в селата Тополчане, Катунище, в Речица, Сливен и някои бургаски села. Голяма част от ромите обаче остават в Ямбол. От снощи те са на лагер на открито, на пустеещ терен, на 20-30 метра от блока. Там са струпани мебели, вързопи с дрехи и цялата покъщнина. Има майки с малки деца, бременни, възрастни и болни хора. Заявяват, че няма къде да отидат, че ще чакат общината да им осигури подслон. Едни от тях са се примирили, други плачат, а трети крещят и викат срещу всеки, който пристъпи към лагера. Носят се стонове, клетви, закани за саморазправа. Обвиняват всички - от правителството, кмета, полицията до журналистите, които "печелели на техен гръб".

Вчера вечерта тежък инцидент беляза изнасянето на ромите от блок 20.

Роми от бл. 20 изнасят багажа си под засилена полицейска охрана
netinfo
Панел, падащ от петия етаж, повлякъл 11-годишната Бюлбюл, която била на третия етаж. Момиченцето е в кома, в ямболската болница. Има тежки травми по цялото тяло. Претърпяла е две операции, но все още е с опасност за живота. Това бе и поводът кметът на Ямбол Георги Славов да обяви бедствено положение на част от територията на общината - блок 20 и района около него. Причината са многобройните опити за разрушаване на сградата. Бедственото положение е обявено за 30 дни.