Проверяват обекти от критичната инфраструктура в Ямболска област
Проверяват обекти от критичната инфраструктура в Ямболска област / Областна администрация - Ямбол

Междуведомствена комисия извършва проверки на обектите от критичната инфраструктура в Ямболски регион. До момента комисията е инспектирала бензиностанции, газ и метанстанции, предприятия и компресорни станции в областта, съобщават от Областна администрация. За всяка проверка е изготвен протокол с констатации по въпросите на пожарната безопасност, държавен технически надзор, здравна инспекция, охрана на обекта, опазване на околната среда и водите и безопасни условия на труд.

Издадени са над 50 предписания, които трябва да бъдат изпълнени в срок. Сред тях има такива за осигуряване на видеонаблюдение и паник бутон на обекта, актуализация на аварийните планове и правилниците за пропускателния режим, осигуряване на подходящи предпазни средства за персонала и други. Целта е да бъдат сведени до минимум рисковите фактори, свързани с дейността на тези обекти.

Работата на комисията, сформирана със заповед на областния управител на Ямбол Николай Пенев, ще продължи с инспекции на обекти с източници на йонизиращи лъчения в Ямбол и Елхово, бензиностанции и газстанции на ГКПП „Лесово”, както и складове за съхранение на негодни препарати за растителна защита.

 

До крайния срок 30 ноември ще бъдат проверени всички рискови обекти на територията на областта, а до 15 декември комисията трябва да представи на областния управител подробен анализ за извършения контрол и направените предписания.