/ Община Сливен
Бюджетът на община Сливен за 2017 година беше приет от Общински съвет.

Заседава Общински съвет – Сливен

„Най-важното за един план е той да се изпълнява. Бюджетът за 2017 година затвърждава тенденцията да имаме все по-успешно изпълнение, като приходи и разходи. Близо 80 процента е изпълнението на бюджета, което ни показва, че сме на прав път“, заяви кметът Стефан Радев и посочи, че текущото изпълнение на бюджета на Община Сливен за първото шестмесечие на 2018 г. се движи добре. Подобряват се всички наблюдавани показатели, в това число и този на просрочените задължения.

На сесията днес бяха разгледани и приети две предложения, свързани с европроекти. Единият се отнася за сключването на споразумение за побратимяване с три града – Алба, Италия, Ниш, Сърбия и град Бидгошч, Полша. Другият европейски проект е „Социално – икономическа интеграция на уязвими групи. Интегрирани мерки за подобряване достъпа до образование“ - Компонент 1.

По този проект Община Сливен, заедно с няколко партньорски организации ще участва за безвъзмездно финансиране за различни дейности, които да подпомагат тези групи.

Публично обсъждат отчета за приходите и разходите на бюджета на Община Сливен за 2017

По време на заседанието беше прието и изменение на бюджета на общината за 2018 г. Предложеното изменение включва предоставянето на средства от общината за извършването на ремонтни дейности по проекта за „Интегриран градски транспорт.

Други разходи са свързани с отводняване на улици в населени места и ремонт на Народно читалище„Зора 1860” в град Сливен и Читалище „Пробуда – 1938 г.” в село Панаретовци.

Беше дадено съгласие Община Сливен да прехвърли на държавата 5 язовира, които са изгубили предназначението си. Това са язовирите в Скобелево, Горно Александрово, Биково, Глуфишево и Злати Войвода.

Друга приета точка беше предоставянето на обект, намиращ се в сградата на 12-то училище, който да се използва от Професионална гимназия по икономика „Проф. д-р Димитър Табаков“.

Бяха приети също и предложения за разпореждане с общинска собственост и отпускане на финансови средства на граждани