Председателят на ОбС-Ямбол пише до различни институции за отстранените съветници
Председателят на ОбС-Ямбол пише до различни институции за отстранените съветници / Дарик Сливен

Председателят на Общинския съвет Георги Миланов изпрати сигнал до главния прокурор Борис Велчев за груби закононарушения, допуснати от Общинската избирателна комисия Ямбол по случая с общинския съветник Николай Ганев Димов, който има две присъди лишаване от свобода по престъпления от общ характер от 2008 г. Това съобщиха от общинския пресцентър.

В сигнала се визира различното решение на комисията по два еднакви казуса - общински съветници с влезли в сила присъди. На свое заседание Общинската избирателна комисия (ОИК) прекрати пълномощията на Юсеин Хасанов и не взе решение по отношение на съветника Н. Димов. Георги Миланов посочва, че освен закононарушения, комисията проявява и бездействие. Председателят на ОИК Мариана Гърдева, както и двамата й заместници в комисията отказват да съберат повторно членовете на комисията, за да вземат решение, както и да приемат повторния сигнал на председателя на ОбС до ОИК, с който се настоява да се произнесат по случая, спазвайки закона.

Отсъствието на пет от членовете на комисията от проведеното заседание, „странното" гласуване на трима от присъстващите, оставките впоследствие на някой от членовете, както и отказът на председателя за ново свикване на комисията и вземане на законосъобразно решение, предизвикват основателни съмнения за оказван натиск върху членовете на ОИК Ямбол, допълва в сигнала си Г. Миланов.

Той се обръща към главния прокурор с молба да бъде извършена проверка относно причината за незаконосъобразните действия и бездействието на членовете на ОИК, както и дали е оказван натиск върху тях.

Копие от сигнала до главния прокурор е изпратено и до председателя на Народното събрание, Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред при Народното събрание, както и парламентарната комисия по правни въпроси. 

В друго писмо, председателят на ОбС Ямбол сигнализира за действията на ОИК политическите партии, чиито представители влизат в състава на общинската избирателна комисия. В него Миланов акцентира върху това, че действията и последвалото бездействие на ОИК уронват престижа на политическите партии. Според председателя на ОбС е основателно съмнението за безпринципни договорки, обслужващи частни интереси и компрометиращи партийно - политическата система в държавата.