Увеличава се германският износ на товарни камиони
Увеличава се германският износ на товарни камиони / netinfo
Предложенията по "Пакет мобилност" ще доведе до фалит на много български транспортни фирми и ще унищожи бизнеса на тези, които имат малко камиони. Това заяви Георги Георгиев, собственик на транспортна фирма в Сливен.

„Целта е чрез търгове да стане преразпределение на спедиторските маршрути и да бъдат облагодетелствани по – силните страни в ЕС“, коментира още Георгиев. По думите му голяма част от българските шофьори ще загубят работа си в България и ще се пренасочат към по – големите чужди фирми. Според Георгиев, сливенските превозвачи изцяло подкрепят недоволството на своите колеги, но няма да протестират ефективно, тъй като не могат да си го позволят икономически.

Предложеният от ЕК пакет за мобилност предвижда шофьорите да се прибират до родното си място на всеки три седмици; след третия ден в страна от ЕС да получават колкото са ставките в съответната държава; също така да нощуват в места за настаняване, а не в кабините на камионите, които са оборудвани за целта.

Относно изискването за нощувка извън камиона Георгиев коментира, че се нарушават договорните условия на всички спедиторски фирми. Шофьорът няма право да оставя без надзор товарния автомобил, а още една причина е че, не навсякъде има паркинги с обособени хотели или мотели. Това ще доведе до оскъпяване на услугите за превоз, и това ще изведе от пазара, много български фирми, каза още превозвачът.