Предложението за отнемане званието „Почетен гражданин” на Руси Големанов не влезе в дневния ред
Предложението за отнемане званието „Почетен гражданин” на Руси Големанов не влезе в дневния ред / Дарик Сливен, архив

Председателстващата сесията на Общински съвет – Сливен Ганка Василева не включи за разглеждане допълнителната точка, предложена от Соня Келеведжиева – председател на Временната комисия по символика, за отнемане почетното звание на общинския съветник Руси Големанов. Повод за предложението бе непочтителното изказване на Големанов относно покойния доц. Иван Андреев на сесията от 30 януари. На въпрос от вносителя Келеведжиева защо предложението, въпреки че е внесено навреме, не бе предложено да влезе в дневния ред, Василева отговори, че използва по правилник правото на председателя на ОбС, чиито функции в момента изпълнява, и със съгласието на другите двама заместник-председатели Мария Григорова и Борислав Павлов са решили да отложат това предложение за следващото заседание. „Тъй като сесията днес е много тежка и се възползваме от това право да преценим кое можем да включим в дневния ред и кое не. Освен това точката не е разглеждана от всички постоянни комисии, на което всички държим” – обоснова още решението си председателстващата сесията. Тежката сесия не попречи в дневния ред обаче да бъдат включени 12 допълнителни точки.

Самият Руси Големанов поднесе извиненията си за изказването си по повод покойния Иван Андреев още в началото на 40-тото заседание на Общинския съвет. „На сесията от 30 януари имаше точка, по която се изказах. Вероятно не съм бил разбран от някои политически сили и те реагираха по своеобразен начин. Защото са установили или са преценили, че аз съм нарушил паметта на починалия Иван Андреев. Напротив. Г-н Павлов /председателстващият сесията тогава Борислав Павлов/ още в самото начало на заседанието помоли ОбС да почете паметта му, което направихме всички, включително и аз” – започна изказването си Големанов. Той припомни, че много по-късно, в точка от дневния ред на сесията е трябвало да разясни „нещо си”, за което „аз изразих становище, като общински съветник”. „Точката не беше внесена в нито една комисия на Общинския съвет /става въпрос за предложението общината да поеме разноските за погребението на доц. Иван Андреев/, не беше разгледана от специализираната комисия такава, по символика, и поради тази причина, вероятно… Аз изразих становище, че някои от нас не са съгласни и че общината не е погребално бюро – цитирам себе си. Вероятно, според колегите, моето изказване не е било премерено. За това, за тези които са приели това, аз и във комисиите, и лично пред мои колеги съм се извинил. И се извинявам на колегите. Това не значи, че искам точката от дневния ред за отнемането на гражданството /почетното гражданство/…. да бъде съкратена. Аз по същество не съм говорил за Иван Андреев. Аз говорих от името на общината и за общината” – каза още Руси Големанов.

На сесията от 30 януари той каза следното: „Иван Андреев не беше общински съветник… Ние не сме погребално бюро. За вас може да е нещо, за нас не е”.

Предложението до Временната комисия по символика в ОбС е внесено от Димитър Митев – председател на групата съветници на ГЕРБ. Заради същото това изказване на 3 февруари групата реши да изключи Големанов от състава си.