/ iStock/Getty Images
Цената на билета за градския транспорт в Сливен да се увеличи от 80 ст. на 1,20 лв. предлагат от Общинското дружество "Пътнически превози".

Това стана ясно на пресконференция на председателя на Общинския съвет в Сливен Димитър Митев по повод предстоящата редовна сесия на 7 април. В предложение от управителя на дружеството се посочва, че цената на билета в градския транспорт е 0,80 лв. от 2011 г. когато минималната работна заплата е била 270 лв.

Кметът на Сливен: Бюджетът гарантира изпълнение на основните функции на Общината

Цената на билета в градския транспорт за пенсионери с ниски доходи и за лица с увреждане е 0,20 лв. и не е променяна от 2005 г., когато минималната работна заплата е била 150 лв.

През 2018 г. цените на превозните документи за градския и междуселищния транспорт се запазват, като Общината се задължава да компенсира загубата на оператора.

Мотивите за предложението са променената икономическа обстановка и трайното повишаване на цените в направления като гориво, електроенергия, минимална работна заплата, и други.

Операторът предлага промяна на тарифата, с която да бъде определена цена на билета за еднократно пътуване от 0,80 лв. на 1,20лв. с ДДС, а за междуселищния транспорт средното увеличение е 25 на сто.
БТА